Райска ябълка

Райската ябълка е уникален плод, който не всички обичат, но е толкова полезен, че не заслужава да се пренебрегва. Божественият плод е витаминозна бомба, известна с лечебните си свойства от векове.

Райската ябълка произхожда от Китай и Япония. Ботаническото й наименование идва от гръцки – „diospyros“, което означава „божествен огън“. В страните от Средиземно море и Америка е пренесена още през XVIII в., а в България – около 1935-1940 г. В България се отглежда по Черноморието и градовете Пловдив, Сопот, Карлово, Сливен, Хасково, Ивайловград, Сандански и Петрич и освен като райска ябълка, се знае и като „медовина“. Тя е едно от най-екзотичните и сравнително най-студеноустойчиви сред субтропичните овощни растения. Дървото достига до 8-10 метра височина. Плодовете могат да бъдат закръглени, леко сплеснати, овални или с конусовидна форма. Характерен признак е четириделната елипсовидна чашка, която след узряването остава на плода.

Повечето райски ябълки, които се продават по сергиите, са откъснати сурови, за да се запазят по-дълго. Те са твърди и все още ципата им не е придобила ярката оранжева багра, а имат вид на недоузрял розов домат. В такъв случай плодовете трябва да се оставят на перваза на прозореца, за да доузрее.Най-вкусни, разбира се, са райските ябълки, узрели на дървото, които са станали меки и сладки, докато са били на клона.

Райската ябълка е истински витаминен коктейл, който зрее през есента, когато върлуват грипове, настинки и зарази. Тя е най-препоръчваният плод за борба с лошото настроение и депресиите през студените месеци, провокирани от мрачното време и липса на слънце. Яркият оранжев цвят на плода говори за високо съдържание на бета-каротин. Той е полезен за зрението и защитава кожата от преждевременно стареене./receptite.com

коментари

коментари

You must be logged in to post a comment Login