Ракията е идеална марината за шишчета

В летните жеги минаваме в по-лек режим на хранене и най-гостоприемно каним в чинията си леките крехки меса и всички възможни витамини на сезона под формата на салати. Шишчетата са страхотно предложение за събиране около масата в двора на лятната къща или защо не и за пикник сред дивата природа. Ако пък предпочитате да си останете вкъщи и не ви се пали барбекюто, винаги можете да ги приготвите и на фурна, защото шишчетата са ястие с много лица. Дали ще изберете парченца от любимото месо и свежи зеленчуци, или ще заложите на вегетарианската алтернатива с тофу, а защо не и под формата на предястие – как ви звучи шопска салата на шишче например? Да не забравяме и десерта – какво по-подходящо за сезона от плодово шишче с шоколадова глазура?

Наложете месото с шайби лук

Тайната на перфектните шишчета е в маринатата. И при нея имате безброй избори – от накълцани зелени подправки, през шайби лук или просто ароматен току-що смлян пипер. Ако заложите на течната марината, можете да я овкусите с лимонова кора и лимонов сок или малко ябълков оцет. Лъжичка мед ще направи шишчетата неустоими, а 50 г домашна ракия или водка ще ги превърне в крехка симфония за небцето.

От пилешко със салата от спанак

Приблизителна цена: 6.00 лв.

Продукти: 200 г тиквички, 100 г спанак, 50 г печени фъстъци, 3 с.л. зехтин, 2 щипки захар, 250 г пилешко филе, 1 скилидка чесън, 1/2 лимон, 1 ч.л. горчица, сол и пипер, 2 с.л. соев сос, 1/2 ч.л. чили сос, 1/2 ч.л. джинджифил на прах.
Начин на приготвяне: Маринатата се приготвя, като се разбъркват добре соевият сос, чилито, джинджифилът и половината захар. Пилето се нарязва на тънки филийки и се овалва добре в маринатата. Оставя се да се овкуси за около 30 минути в хладилник. За дресинга за салатата се смесват пресованата скилидка чесън, лимоновият сок, горчицата, 2 с.л. вода, сол, черен пипер, останалата захар и половината зехтин. Останалата половина се загрява тиган и в нея се запържват тиквичките, нарязани на тънки кръгчета. Пилешкото се нанизва на шишче и се изпича на скарата или грил тиган. В дълбока купа се смесват добре измитият спанак, тиквичките, фъстъците, настърганата лимонова кора. Всичко се овкусява с дресинга, а отгоре се добавят шишчетата.

Със свинско и ананас
Приблизителна цена: 11.00 лв.
Продукти: 700 г свинско месо (от плешка или филе), 1 ч.л. сол, 2 с.л. соев сос, 1 с.л. захар, 2 с.л. оцет, 3 с.л. кетчуп, 6 с.л. олио, 1 ч.л. лют червен пипер, 2 скилидки чесън, 5-6 шайби ананас, 2 с.л. винен оцет.
Начин на приготвяне: В голяма купа се смесват виненият оцет, пресованите скилидки чесън и лютият червен пипер и при непрекъснато бъркане се сипва на тънка струя олиото. Осолява се. Месото се нарязва на кубчета по 2,5 см, които се слагат в маринатата и се оставят в хладилник за 6–10 часа. В купа се смесват кетчупът, оцетът, захарта, соевият сос, солта и 1 с.л. олио и се бъркат, докато се разтвори захарта. Ананасът се реже на кубчета по 2 см. Свинското се изважда от маринатата и се нанизва на шишовете, като се редуват свинско и ананас – 4 кубчета свинско и 3 кубчета ананас на шишче. Напръскват се с маринатата и се пекат около 20 минути на скара или във фурна, като през първите 10 минути се пръскат със студената марината. Когато шишчетата са почти готови, се намазват със сладко-киселия сос и се пекат още 2 минути. Сервират се допълнително полети със сладко-киселия сос.

Веган вариант
Приблизителна цена: 10.50 лв.
Продукти: 1 патладжан, нарязан на кубчета, 16 чери доматчета, 1 тиквичка, нарязана на дебели кръгчета, 1 чушка, нарязана на квадратчета, 200 г тофу, нарязано на кубчета; за маринатата: 2 с.л.балсамов оцет, 2 скилидки чесън, ситно нарязани, 1 ч.л.розмарин, ситно нарязан, 1 стрък мащерка, 1 ч.л. мед, 100 мл зехтин, сол.
Начин на приготвяне: Продуктите за маринатата се смесват, като се счукват в хаванче или се пасират. Подправят се със сол на вкус. Всички зеленчуци и тофуто се поставят в купа и се заливат с маринатата. Оставят се да постоят 20 минути. Зеленчуците и сиренето се нанизват на шишчета, като се редуват. Изпичат се на грил или грил-тиган от всички страни. Могат да се изпекат и в тавичка, в предварително загрята фурна на 220˚С.

Бананови резени
Приблизителна цена: 11.00 лв.
Продукти: 6 зелени банана, 150 г фъстъчено масло, 1 голяма с.л. течен мед, 300 г натурален шоколад, 2 с.л. олио, няколко натрошени бисквити.
Начин на приготвяне: Бананите се обелват и се разрязват напречно на две. Нанизват се на шишовете и се поставят в тава с хартия за печене на дъното. Слагат се във фризер за 1 час. Фъстъченото масло се смесва с меда. Бананите се намазват хубаво с подсладеното фъстъчено масло и отново се прибират за 1 час във фризера. През това време шоколадът се разтапя на вода баня и олиото се добавя на тънка струйка при непрестанно бъркане. Бананите се намазват с шоколада, поръсват се с натрошените бисквити и се връщат във фризера за още един час. Ако ги приберете за повече, ще станат прекалено твърди, но ако ги оставите на стайна температура за 5-10 минути, ще се отпуснат.

Източник: Новинар

коментари

коментари

You must be logged in to post a comment Login