Арменска орехова баклава (Коджа каръ герданъ)
http://359food.bg/recipe/armenska-orehova-baklava-kodzha-kara-g/
Арменска орехова баклава (Коджа каръ герданъ)
http://359food.bg/recipe/armenska-orehova-baklava-kodzha-kara-g/
Продукти
за сиропа:
Инструкции
  1. Почистете и смелете орехите на ситно. Разбъркайте ги в купа, заедно с канелата. Стопете маслото на бавен огън на котлона. Загрейте фурната на 170 градуса. Разтворете фините кори на работния ви плот. Без да ги разделяте, поръсете една от корите с ореховата плънка до средата на кората.
  2. Сложете пръчката на късата страна на кората и завийте с нея руло от две кори.
  3. С две ръце започнете да набръчквате рулото от краищата, към центъра, като внимавате да не разкъсвате корите.
  4. Когато го набръчкате изтеглете пръчката от единия край и прехвърлете рулото в намазана с масло тавичка. По същия начин навийте и останалите рула. Залейте подредената баклава с разтопеното масло и печете 30-35 минути на загрята фурна на 170 градуса, докато добие карамелен цвят. Оставете я напълно да изстине. През това време пригответе сиропа. Сложете на котлона да кипне смес от захар и вода. Щом кипне, оставете да поври 5 минути, след което добавете лимоновия сок. Залейте баклавата. Може сиропът да ви се стори много, но повярвайте ми, за едно денонощие ще го „изпие“. NB!!! Не забравяйте правилото – СТУДЕНАТА баклава се залива с ГОРЕЩИЯ сироп.
Recipe Notes

Източник:vkusnoteka.bg

коментари

коментари