Домашна боза

Продукти:

За закваската: 1 ч.ч. вода, 1 .л. захар и 2 с.л. брашно от просо се разбъркват хубаво и така приготвената смес се оставя да престои 1-2 дена (така ферментира).

2 ч.ч. брашно от просо (хубаво е да е био)

5 л. хладка вода

2 ч.ч. кафява захар

Начин на приготвяне:

Просенота брашно се изсипва в сух тиган и се запича, като се разбърква през цялото време, за да не загори.

Прехвърля се в по-голяма тенджера и се оставя да изстине.

Добавя се водата и се разбърква добре до хомогенност (може и с пасатор, за да не се получат бучки).

Добавя се захарта и се слага на котлона да заври.

Бърка се през цялото време на варенето (около 6-7 минути).

Маха се от огъня и се оставя да се охлади. Прибавя се закваската. Оставя се на топло за 2-3 дена, да ферментира. Като стане готова се налива в стъклени бутилки е се съхранява в хладилник.

Пие се с удоволствие, като се оставя 1 чаша от бозата, за да послужи като закваска за следващия път.

Има неповторим, резлив вкус, който (твърде възможно) отдавна да сте забравили от детството!

източник happybody.eu

Print Recipe
Домашна боза
Гласове: 2
Оценка: 5
You:
Rate this recipe!
Print Recipe
Категория Напитки
Кухня Българска
Порции
Категория Напитки
Кухня Българска
Порции
Гласове: 2
Оценка: 5
You:
Rate this recipe!
Print Recipe
Сподели тази рецепта

коментари

коментари

You must be logged in to post a comment Login