Как се яде хумус?

images

Хумусът, едно от най-популярните ястия в Близкия Изток и Северна Африка, все по-уверено се настанява на европейската трапеза. Свидетелство за популярността му е, че от 4 години насам отбелязваме и Международен ден на хумуса – 13 май.
Базовите съставки за hummus bi tahina са пюриран нахут, сусамов тахан, зехтин, лимонов сок. В страни като Израел и Ливан може да се яде сутрин, обед и вечер. Предвид нарастващото влияние на близкоизточната кухня и фактът, че тя ще диктува кулинарна мода, не е зле да знаем как да приготвяме и ядем хумус.
В добрия си вариант хумусът е кремест, плътен и обилен, той е нещо като протеинова бомба.
В Бейрут може да се сервира като мезе с фелафел, кибе и табуле. В Йерусалим хората се събират около купа masabacha хумус, смесен с топли цели зърна нахут, зехтин и паприка, който се яде с нарязан лук и топла пита. Може да го срещнете с лют сос, с магданоз, лимон, чесън и пушени люти чушки.
Мо Мубайед, собственик на ливански ресторант в Сидни, отбелязва: „Макар че напоследък хумусът се поднася като стартер, той всъщност е част от основните ястия. Много добре върви с агнешко или телешко. Ако приготвяш тези меса на скара, хумусът е задължителен.“
И така нужните съставки за добър хумус са: нахут, сусамов хатан, чесън, зехтин, лимонов сок и сол – нищо повече, нищо по-малко.
А как се яде?
„С ръце – обяснява Мубайед. – Тоест не с пръсти, а с парче хубав хляб и с много, много зехтин. Хващате хляба с петте си пръста, потапяте в купата и въртите по посока на часовниковата стрелка с бързо движение на китката.“

Print Recipe
Как се яде хумус?
Гласове: 0
Оценка: 0
You:
Rate this recipe!
Print Recipe
Кухня Арабска
Порции
Кухня Арабска
Порции
Гласове: 0
Оценка: 0
You:
Rate this recipe!
Print Recipe
Сподели тази рецепта

коментари

коментари

You must be logged in to post a comment Login