Коледен сладкиш

Print Recipe
Коледен сладкиш
Инструкции
  1. За снежинките фонданът се размачква с пръсти за да се затопли и да стане гладък. Върху гладка работна повърхност се пресява малко пудра захар. Точилката, с която ще се разточва също се поръсва с малко пресята пудра захар. Фонданът се разточва с дебелина 2 мм. От него с помощта на резците се изрязват снежинки. Ако е необходимо изрезките от фондана се събират, омесват се хубаво и отново се разточват върху поръсения с малко пудра захар плот. Изрязват се още снежинки. Оставят се на равна повърхност върху хартия за печене да изсъхнат за 1-2 дни. Времето зависи от влажността в помещението.
  2. Фурната се нагрява на 180°C. Подготвя се форма за кейк с подвижни стени с диаметър 20-23 см. Дъното и стените на формата се намазват с растителна мазнина. От хартия за печене се изрязва кръг с диаметъра на формата, поставя се на дъното ѝ и също се намазва с растителна мазнина.За блата прясното мляко се смесва с лимоновия сок, разбъркват се хубаво и се оставят за 2-3 минути.В голяма купа се смесват брашното, захарта, бакпулверът, содата, канелата и индийското орехче. Разбъркват се хубаво. Прави се кладенче в средата и в него се изсипват пресният джинджифил, маслото, яйцето, медът и сместа с прясното мляко. Всичко се разбива с миксер докато сместа стане еднородна. Изсипва се в подготвената форма и се заглажда на повърхността. Пече се в предварително нагрятата фурна за 25-30 минути. Проверява се за готовност с дървена клечка, която забодена в центъра на блата трябва да излезе суха.Формата с блата се изважда от фурната и се оставя да се охлади за 5 минути. С нож внимателно се минава по ръба между блата и формата. Блатът се освобождава от формата и се поставя върху решетка. Оставя се да се охлади напълно.За крема крем сиренето се изважда от хладилника 1-2 часа предварително за да се затопли. Отделената вода от него се отцежда. Отцеденото сирене се смесва в купа заедно с маслото и се разбиват с миксер. Добавя се пудрата захар и кремът отново се разбива с миксер докато стане гладък и пухкав. Накрая се добавят портокаловият ликьор и остърганите семенца от половин ванилова шушулка. Разбиват се хубаво.Изстиналият блат се срязва на две равни части по хоризонтал. Едната половина се поставя в сервизна чиния или поднос. Върху нея се разпределя крема и се поставя втората половина от блата. Оставя се в хладилник да престои за една нощ.
  3. За глазурата водата и захарта се смесват в малка тенджерка. Загряват се на умерен огън като се разбъркват докато захарта се разтопи. Когато сместа започне да ври бъркането се преустановява и сиропът се вари докато достигне температура от 116°C. Сиропът трябва да се сгъсти леко, но да бъде бистър и да не е започнала видима карамелизация (да няма цвят).Малко преди сиропът да стане готов белтъците се разбиват с миксер докато стегнат и се образуват меки връхчета. Тогава на тънка струйка и при непрекъснато разбиване с миксера се добавя захарният сироп. Внимава се да не се засегнат бъркалките на миксера. Когато се добави всичкия сироп разбиването продължава още около 5 минути докато меренгът се сгъсти и започне да се охлажда.
  4. Сглобените блатове се покриват с глазурата с помощта на лъжица или сладкарски нож, като глазурата не се заглажда перфектно, а се създава ефект на вълни. Декорира се със снежинките.
Recipe Notes

Източник:kulinarno-joana.com

Сподели тази рецепта

коментари

коментари

You must be logged in to post a comment Login