Ликьор от мандарини

Print Recipe
Ликьор от мандарини
Инструкции
  1. Теглото на мандарините не е от значение за приготвяне на ликьора. Целостта на кожата им не трябва да е нарушена. Ако мандарините са от сорт, чиято кора е прекалено горчива, може да се залеят с чиста студена вода и да се оставите в нея за 1-2 часа. Пригответе си един или повече големи буркани.
  2. Плодовете се измиват старателно под течаща студена вода и се подсушават. Във всяка мандарина се забучват по 3-4 карамфилчета (подправка).
  3. Нареждат се плътно в голям буркан. Трябва да са сместени добре, но без да се притискат излишно, за да не се повреди целостта им. Когато буркана се напълни се заливат с алкохол, колкото да ги покрива. Бурканите се захлупват и се оставят на прохладно място за 3 месеца. Сложете един етикет на бурканите, кога времето изтича и си нагласете алармата в телефона, за да не ги мислите (или забравите).
  4. Когато времето изтече, отворете бурканите, прецедете алкохола. Прехвърляйте по малко от мандарините в голяма цедка, където ги изстисквайте с ръце. Плодовете са много меки и е лесно да се изстискват, но за улеснение, може да ги разрязвате на половинки. Изцедените от сока мандарини се изхвърлят.
  5. Буркана (бурканите), в който са били мандарините се измива и подсушава. Удобно е да се ползва за следващия етап от направата на ликьора. Алкохола и сока от изцедените мандарини се прецеждат през ситна цедка и памучна кърпа, след което може да се смесят със захарта 1:1. Най-практично е за това да се ползват 2 еднакви чаши. Всяка чаша от сока се смесва с чаша захар. Смесването им става директно в буркана, докато буркана се запълни.
  6. Буркана се затваря с капачката и се разклаща енергично по няколко пъти на ден, докато захарта се разтопи на пълно. След като това стане, ликьора може да се филтрира с помощта на филтър за кафе машина и да се прехвърли в бутилки. Затварят се и се съхраняват на стайна температура.
  7. Сервирайте го самостоятелно или с лед. Освен като ароматна загряваща напитка, може да го ползвате да ароматизиране на сладкиши, фламбиране, плодови салати, сладолед и каквото друго се сещате.
Recipe Notes

Източник:mycookingbookblog.com

Сподели тази рецепта

коментари

коментари

You must be logged in to post a comment Login