Ориз с куркума

Print Recipe
Ориз с куркума
Стрити на прах, коренчетата на куркумата имат ярък оранжев цвят и дори съвсем малко количество оцветява ястията в жълто. За оцветяване и овкусяване на 4 порции е достатъчно количество, равно на ¼ чаена лъжичка. В Индия щедро се добавя към ориз, яйца, къри и други гозби, а заради цветовата прилика с шафрана се нарича още и "шафрана на бедните". Има изключително благотворно въздействие за подобряване работата на жлъчката и черния дроб. Влияе положително и на страдащите от диабет. Доказано е, че къри, приготвено с куркума, убива ракови клетки.
Гласове: 0
Оценка: 0
You:
Rate this recipe!
Print Recipe
Категория Гарнитури
Кухня Индийска
Порции
Продукти
Категория Гарнитури
Кухня Индийска
Порции
Продукти
Гласове: 0
Оценка: 0
You:
Rate this recipe!
Print Recipe
Инструкции
  1. Оризът (1 1/2 ч.ч.) се изсипва в тава за печене с похлупак от йенско стъкло. Към него се добавя водата (4 ч.ч.) и се подправя със сол (1 ч.л.) и куркума (2 с.л.). Слага се да се пече на 180 градуса и се наблюдава.
  2. Вади се, когато водата изври - след около 35 минути. Добавя се олиото, разбърква се добре и се връща за още 5 минути.
  3. Оризът с куркума е подходяща гарнитура за печено месо и зеленчукови ястия.
Recipe Notes

Снимка: honestcooking.com

Сподели тази рецепта

коментари

коментари

You must be logged in to post a comment Login