Печена патица с портокалова глазура и винен сос

Print Recipe
Печена патица с портокалова глазура и винен сос
Инструкции
  1. Ако патицата е замразена ще бъдат необходими около 48 часа за размразяване в хладилник. Вътрешностите в комплекта на патицата се отделят и се запазват за винения сос.Фурната се нагрява на 150°C. Подготвя се скарата на фурната и една тава на фурната или по-малка скара, която се поставя върху тава.От патицата се изрязват излишната мазнина и кожа. Повърхността на патицата (върху кожата) се набожда с вилица на няколко места. Посолява се със сол и прясно смлян черен пипер от всички страни, включително и в кухината ѝ. Патицата се поставя върху скарата с гърдите нагоре, крилата трябва да останат плътно до тялото и леко подпъхнати отдолу до гърба. Бутчетата се кръстосват отпред и се завързват с естествен конец или връв.Скарата с патицата се поставя в предварително нагрятата фурна. Под скарата се поставя тава, в която ще се окапва мазнината. Патицата се покрива хлабаво с алуминиево фолио и се пече 1 час и 30 минути.Междувременно се приготвя портокаловата глазура. Кората на портокала се обелва така, че да не се засегне бялата част под нея. Най-удобно е да се изполва специален уред за това, но може да се направи с белачка за картофи или с нож, като изрязаните парчета кора с тях след това се нарязват на по-тънки ленти. Сокът от портокала се изцежда. Кората и сокът се оставят настрана.В малка тенджерка се смесват захарта и оцетът. Загряват се на силен огън като се разбъркват докато захарта се разтопи и сместа започне да ври. Когато заври бъркането се спира и сиропът се вари няколко минути докато придобие цвят на карамел. Добавя се портокаловият сок и сместа се оставя да заври отново. Когато заври в нея се изсипват портокаловата кора и портокаловия ликьор. Вари се 2-3 минути и се отстранява от огъня.След като мине час и половина, патицата се изважда от фурната и събралата се в тавата мазнина се изхвърля. (На този етап при мен мазнината не беше много. По-голямата част се отдели на втория етап на печенето.) Фурната се увеличава на 200°C. Патицата се поставя отново във фурната, без да се покрива с фолио и цялата ѝ повърхност с помощта на четка се намазва с портокаловата глазура. Пече се около 40 минути като периодично се намазва с глазурата. Патицата трябва да стане златисто-кафява на повърхността, а когато се прободе горната част на бутчето от него да излизат чисти сокове.Изважда се от фурната и се поставя в чиния. Покрива се с алуминиево фолио и се оставя да почине за 20-30 минути.
  2. В тенджера се загрява зехтинът на умерен огън. В него се запържват вътрешностите и изрезките от патицата за 10-15 минути докато се зачервят хубаво. Добавят се маслото, морковите, лукът, цялото клонче мащерка, дафиновият лист и зърната черен пипер. Готвят се докато се карамелизират, като се разбъркват от време на време.В тенджерата се изсипва оцетът и всичко се поръсва с брашното. Разбърква се хубаво и се готви на слаб огън 2-3 минути. Добавят се виното, бульонът и водата. Сместа се оставя да заври, като пяната, която се образува на повърхността периодично се отстранява. Когато сосът заври се добавят зърната хвойна. Вари се без капак около 45 минути на умерен към слаб огън. Ако е необходимо се отпенва периодично. Когато сосът е готов трябва се е сгъстил и редуцирал с малко повече от 1/3 от първоначалния обем. Прецежда се през фина цедка.
Recipe Notes

Източник:kulinarno-joana.com

Сподели тази рецепта

коментари

коментари

You must be logged in to post a comment Login