Суши Футо Маки със скариди

Print Recipe
Суши Футо Маки със скариди
Основната съставка на сушито е така нареченият суши ориз. Оттам нататък пълнежът на сушито варира и многообразието е изключително голямо. Маки суши (Maki-zushi) -в превод означава навито суши. Цилиндрично, оформено с помощта на бамбукова рогозка, наречена макису (makisu). Маки-суши обикновено е увито с нори – лист от сушено водорасло, което обгръща оризовата плънка.
Гласове: 1
Оценка: 5
You:
Rate this recipe!
Print Recipe
Категория Основни ястия
Кухня Японска
Порции
Гласове: 1
Оценка: 5
You:
Rate this recipe!
Print Recipe
Инструкции
  1. Оризът (250 г) се измива много старателно, докато водата, под която тече, стане прозрачна. След това се залива със студена вода в пропорцията, указана на опаковката. Поставя се на котлона да ври. Щом на повърхността му се образуват тунелчета, огънят се намалява и оризът се оставя за още 5-10 минути да поври, като се покрива с капак. След като оризът се свари, капакът на съда се отстранява и вместо него се поставя хавлиена кърпа. Оризът се оставя да се охлади. През това време се приготвя сосът за ориза. За целта се смесват оризовият оцет (3 с.л.), захарта (2 с.л.), миринът (1 с.л.) и солта (1 ч.л.). Бъркат се, докато захарта се разтвори. С тази смес се залива оризът и се разбърква старателно с шпатула. Върху бамбукова рогозка се разстилат листата от водорасли нори (4 листа), като те се поставят с лъскавата страна надолу. Върху тях с мокри ръце се разпределя оризът, като е важно да се оставя по 1 см разстояние до края на водораслите. В центъра се поставя настърганият морков (1 бр), топеното сирене или сиренето Крема (100 г), листата свежа зелена салата (2 листа) и бланшираните за няколко минути и почистени от люспите скариди (100 г), като е важно продуктите да са нарязани така, че да се поставят лесно в една линия. След това сушито се навива старателно и стегнато с помощта на рогозката. Нарязва се с остър нож и се сервира със соев сос, уасаби и джинджифил.
Сподели тази рецепта

коментари

коментари

You must be logged in to post a comment Login