Репичка

repichka

Полезните свойства на репичката са известни още от древността. Използвали са я за подсилване на апетита и за подобряване работата на храносмилателната система. Полезна е при кашлица, запек, депресии, артрит, камъни в бъбреците, жлъчно–каменни заболявания и захарен диабет. Също така, тя стимулира отделянето на стомашен сок, има диуретично действие и е отлично профилактично средство срещу атеросклероза, тъй като помага за отделянето на „лошия” холестерол. Сокът от репичка нормализира храносмилането и обмяната на веществата, има диуретично, ранозаздравяващо и бактерицидно действие. Препоръчват я при аритмия, анемия, невралгия, гастрити с понижена секреция, заболявания на черния дроб и жлъчния мехур, и за профилактика срещу жлъчно–каменна болест.

При подагра и радикулит помагат компреси от репичката, а сокът й се използва за почистване кожата на лицето и срещу оплешивяване.

Витамини: А, В1, В2, В5, В6, С, Е

Макроелементи: калий, калций, магнезий, натрий, фосфор

Микроелементи: желязо, йод, кобалт, мед, манган, флуор, цинк

Противопоказания на репичката:

При консумация на големи количества може да предизвика подуване на червата и раздразнение на лигавицата на стомаха или дванадесетопръстника.

Към основните противопоказания при употреба на репичката се отнасят:

– подагра

– възпалителни процеси на храносмилателната система (гастрити, ентероколити с повишена секреторна функция, язва на стомаха и дванадесетопръстника и други заболявания)

– някои заболявания на сърцето, черния дроб, бъбреците и задстомашната жлеза

Хранителна стойност при 100гр.
Вода88.6мл.
Белтък1.9гр.
Въглехидрати7.0гр.
Мазнини0.0гр.
Калории34кал.
Витамини и минерали
витамини А, В1, В2, В5, В6, С, Е; калий, калций, магнезий, натрий, фосфор, желязо, йод, кабалт, мед, манган, флуор, цинк

framar.bg

коментари

коментари

You must be logged in to post a comment Login