Ревен (дръжки)

reven

Ревенът е наистина уникално растение. Освен, че е много полезно, то е и основа на различни вкусни и не особено сладки ястия. Използваме го изключително рядко и то предимно при направата на компоти или като допълнение към плънка за баници.

В ревена се съдържат:

– Рутин

– Захари (до 2%)

– Пектинови вещества

– Ябълкова, оксалова и други органични киселини (2,3%)

– Витамини С, А, В

– Минерални соли на калция (съдържащият се в него голямо количество калций, за съжаление не може да бъде усвоен напълно от организма), магнезия и фосфора.

– Като цяло, ревенът се състои от вода (95%)

Той не е калоричен продукт.

Употреба на ревена като:

– слабително (при продължителна употреба, слабителното му действие се намалява, защото организмът свиква с него, затова при редовен запек, трябва да се редува с други продукти и средства)

– общоукрепващо средство при анемия и туберкулоза, склероза и артрити

Ревенът влияе положително на стомашно–чревния тракт, помага на работата на дихателните органи. Той ускорява регенерацията на кожата и възстановяването на организма след боледуване. Освен това, намалява риска от развиването на пневмония и повишава съпротивлението на организма срещу различни заболявания. Това растение изключително добре повлиява на сърдечно–съдовата система, като предотвратява развитието на сърдечен пристъп и исхемичен инсулт.

Корените на ревен успешно се прилагат при различни възпалителни заболявания, например: артрити, ревматизъм, пневмонии, бронхити, фурункулоза, псориазис, холецистит.

Противопоказания на ревена:

Употребата на ревен в големи количества не се препоръчва при остри възпалителни процеси на стомашно–чревния тракт, при кървящи хемороиди (особено при стари хора), захарен диабет, подагра, ревматизъм, бременност; също така, на страдащи от бъбречно заболяване с оксалатни камъни.

Хранителна стойност при 100гр.
Вода94.5мл.
Белтък0.7гр.
Въглехидрати2.9гр.
Мазнини0.0гр.
Калории16кал.
Витамини и минерали
витамини С, А, Е; рутин, соли на калция, магнезия и фосфора

framar.bg

коментари

коментари

You must be logged in to post a comment Login