Риба

Риба

Риба


Рибата е ценен хранителен продукт .
Тя съдържа добре усвояеми протеини  от 8 до 23%, мазнини от  1% до 33%, минерали от 1% до 3% , вода 53%-87%, витамини А, В1, В2, B12, С, D, E, PP и др.
Химичният състав на месото на  рибата не е постоянна величина и зависи от вида на рибата , храната която е консумирала , пола, възрастта на рибата ,времето на годината и мястото на улова.

Протеините на мускулните влакна на рибата ( албумин, глобулин , нуклеопротеини и т.н.),
съдържат незаменими аминокиселини , необходими за изграждането на нови клетки и тъкани в нашият организъм.
Рибата е лека и лесно смилаема от човешкото тяло храна.
Мазнината на рибата се  характеризират с повишено съдържание на ненаситени мастни киселини : линолова , линоленова , арахидонова , които притежават висока биологична активност
.
Мазнината на рибата  е с ниска точка на топене. Хранителната стойност се увеличава и от съдържанието на витамини A, D, E.
Поради високото съдържание на ненаситени мастни киселини в мазнината на рибата тя бързо се окислява ( гранясва ) под влиянието на фактори като: кислород, светлина, висока температура.
В зависимост от съдържанието на мазнини в рибата тя се дели на:
-Сухи до 3% мазнини – кефал, камбала, каракуда, костур, треска.
-Средното съдържание на мазнини – от 3 до 8% мазнини – розова сьомга, сом, цаца, платика , лаврак , червена сьомга, бяла риба , риба – меч ,херинга , сом , скумрия ,  риба тон и други.

-мазнини – от 8 до 20 % – сьомга, есетра , камбала ,сайра
-много мазнини – до 33% мазнини -бял сьомга, минога змиорка

коментари

коментари

You must be logged in to post a comment Login

Leave a Reply