Риган – билката на щастието

От стари времена риганът е известен под името орегано, което в превод от гр. означавапланинска радост. И наистина за тази благодатна рожба на природата разказват в трудовете си още Вергилий и Аристотел. Древногръцкият философ пише в един от трудовете си как ранените със стрела диви кози бързали да попасат ароматната трева, за да се спасят. Не случайно, наблюдавайки поведението на дивия свят, древните са се научили да използват билката и като лек, и като подправка за ястията си.

Здравословни качества на ригана

Риганът е богат на флавоноиди, които са отлични антиоксиданти – мощни врагове на свободните радикали. Розмариновата киселина, витамините А и С, и много други минерали превръщат ригана в удивителен лек за всякакви болежки. Доказани са и изключително силните му антибактериални свойства. Според британския вестник Телеграф най-новите изследвания показват, че ританът е по-мощен от 18 популярни антибиотици, сред които пеницилина и стрептомицина. Ето някои приложения  на билката със здравословен характер:

• Влияе положително на храносмилателната система, повишава тонуса, подобрява метаболизма и възбужда апетита.

• Успешно се използва при лечението на бронхити, пневмонии, бронхиална астма и т.н.

• На световния пазар навлизат все повече препарати, съдържащи риган, които се препоръчват при лечение на неврози и безсъние.

• Повишава настроението.

• Благотворно средство срещу високото кръвно налягане и атеросклерозата.

Имаме обаче само един малък упрек към благотворната билка – снижава либидото. Затова… използвайте го внимателно, като избягвате прекалената му употреба в кулинарията. 😉

Кулинарни приложения на ригана

• Чай от риган, жълт кантарион и мащерка е универсално лечебно тонизиращо средство за малки и големи.

• Риганът е чудесна подправка за печена риба и всички видове меса.

• Ароматизираният с риган зехтин придава на салатата неповторим чар и ухание./Източник: Thinkstock/ Guliver Photos,ladyzone.bg

коментари

коментари

You must be logged in to post a comment Login