РОДОПСКИ ИЗКУШЕНИЯ В ТРИГРАД – АРКАН ХАН

23ed4022c6e2bff9f121f0300244b4dd  big-hoteljarkanhan

Посетихме Триград, за да празнуваме рожден ден на наша приятелка. Имахме резервация за „Аркан хан”, чудесен комплекс в родопски стил, разположен извън селото, срещу реката. Прекрасната местност с невероятна гледка наоколо беше хубав екстериор за дългия обяд в слънчевия ден на оригиналните маси от каменни плочи до „хана”. Предимството, когато си в компания от повече хора е, че можете да опитате повече ястия от менюто. Така и направихме ние – няколко вкусни и пресни салати,сред които се откроиха зелената с фазан и ханската с белени домати, печени чушки, овче и козе сирене и орехи. Разбира се задължителната ракийка. А след това – родопска боб чорба и печена прясна пъстърва от местен рибарник. Следобедната дрямка и дългата разходка покрай реката, където има запазени още големи преспи сняг, както и ездата на конете от конната база на комплекса ни  отвори място за вечерни кулинарни подвизи. Предястията бяха много разнообразни и типични за региона, пататник от триградски картофи, домашна лютеничка и постни сърмички с домашно подквасено мляко. Доста добрата винена листа отиваше на вкусната капама в гърне – зелеви сърмички и няколко вида месо. Естестено уютната обстановка с пламтящата камина в просторната механа ни предразположи да продължим до по-късно с виното и мезетата. А те бяха действително забележителни – горска манатарка в масло, извара със запържено масълце и домашна телешка пастърма, запечена домашна сланинка с червен пипер и праз лук. Малко са подобни места в планината, където сами си правят десертите. Тук ни сервираха лека торта с крем брюле, направена в кухнята на „Аркан хан”!

1381915782_7269934

На сутринта ни изпратиха с пресни мекици, домашно сладко и местно сирене и мед. Домакините бяха изключително любезни и гостоприемни и тук действително се почуствахме у дома си.

big-ArkanHan2

коментари

коментари

You must be logged in to post a comment Login