Рукола

rucola

През последните години, този екзотичен зеленчук се превърна в символ на изискания вкус. Той е неповторима комбинация от ядков аромат с пикантни нотки и силна свежест на зеленина, което го прави идеална добавка към различни салати, пици, паста или други ястия от италианската кухня.

Освен всичко, в руколата изобилстват разнородни хранителни съставки с мощно лечебно действие.

Както повечето зеленолистни зеленчуци, руколата съдържа малко калории, но много ползи за здравето. Тя е богата на витамин С – мощен антиоксидант, предотвратяващ натрупването на токсини в организма и повишаващ устойчивостта му на вируси и други инфекции. Богата е и на бета-каротин, който организмът преработва в антиканцерогенния витамин А. Съдържа във висока концентрация сулфорафан – вещество с доказани антиканцерогенни качества. Те я добър източник и на фибри.

! Руколата не е култивирано глухарче. Двете растения принадлежат към различни семейства (Кръстоцветни и Сложноцветни). Най-близкият роднина на руколата, известен в кулинарията е синапът (от който се приготвя горчицата). По-далечни са зеле, карфиол и ряпа.

Как се консумира?

Най-добре е да се консумира прясна, едро накъсана (за да не загубят листата своята свежест), овкусена със зехтин, балсамов оцет и пармезан.
Ако пикантността на зеленчука ви идва повече, използвайте само няколко листенца от него, като подправка към салата от марули или спанак. Задължително опитайте и в съчетание с различни средиземноморски продукти.

Хранителен състав:

  • витамин С, витамин В2, витамин В5, витамин В6,
  • бета-каротин,
  • етерични масла,
  • фибри,
  • сулфорафан,
  • пантотенова киселина,
  • фолиева киселина,
  • калций,
  • желязо,
  • калий,
  • омега-3 мастни киселини.

В 100 гр рукола се съдържат:

 Източник: www.nutritiondata.com
% от необходимата дневна стойност
Калории25
Калории от мазнини6
Мазнини0.7 гр
 В т.ч. наситени мазнини0 гр
Холестерол0 мг
Въглехидрати3.7 гр
В т.ч. растителни влакна1.6 гр
Захар2 гр
Протеини2.6 гр http://zdravoslovno.com/

zdravoslovno.com

коментари

коментари

You must be logged in to post a comment Login