Съчетаване на сухи и ароматни бели вина с храна

Всеки сомелиер по света знае основният закон – месото да се сервира с червено вино, а рибата – с бяло. Този постулат дори бе доказан преди известно време по силата на науката, когато японски специалисти потвърдиха правилото. Те анализирали почти 100 разновидности вино в продължение на месеци и установили, че бялото вино изостря вкусовите качества на рибата, а червеното ги пресича и оставя неприятен вкус в устата.

В състава на всяко вино влиза и желязо, но концентрацията му зависи от сорта грозде, годината на реколтата и мястото на произход.

В бялото вино желязото е доста по-малко, отколкото в червеното. Именно това е причината то да не пресича с вкуса си вкуса на други продукти със слабо съдържание на желязо като риба и морски дарове. Въпреки това има изключения – в чилийските червени вина има ниско съдържание на железни радикали, затова те могат да се пият с риба и морски дарове, без да влошават вкуса им. Същото се отнася и за розовите вина.

По дефиниция бяло вино е вино, получено както от бели, така и от червени или розови сортове грозде. Процесът на получаване на виното е чрез ферментации след премахване на гроздовите ципи. Заради липсата на ципите, съдържащи багрилните вещества, се получава и светлия цвят. Това е така, защото гроздовия сок на болшинството гроздови сортове, включително и на червените, е почти безцветен.

Състав на бялото вино

Бялото виното, подобно на червеното съдържавитамини, минерали и натурални захари, които спомагат за доброто ни здраве. Виното съдържа ивитамин В, много калий и малко натрий. В разумни количества то подпомага храносмилането, като стимулира стомашните сокове.

В 100 мл бяло вино се съдържат: Калории 82, Белтъчини 0.07 г, Въглехидрати 2.6 г, Мазнини 0 г

Кулинарна употреба на бялото вино

Белите вина са широко използвани в кулинарията. Древните римляни буквално са давели месото си във вино, но днес добавката му, когато се вихрим из кухнята обикновено се ограничава до максимум 2-3 ч.ч. Бяло вино успешно се добавя за приготвянето на различни сосове. С него се маринова успешно месо, риба и пиле. Самото печене на дивеч и различни специалитети със заешко месо става с добавка на солидно количество вино. Обикновено сме свикнали да печем червените меса с червено вино, но и с бяло, то се получава перфектно./gotvach.bg

коментари

коментари

You must be logged in to post a comment Login