Салати, сосове, дресинг и разядки с Дарин Стойков в Miele Experience Centre

Салати
1. Почистете от дръжката и дупето 1-2 тиквички, измийте и
разполовете по дължина. Нарежете на тънки полумесеци.
Обелете и почистете 4-5 ябълки, нарежете на тънки полумесеци
и дръжте в студена вода докато дойде техния ред. Обелете и
нарежете на полумесеци 1-2 портокала. Пригответе си шепа
орехови ядки. Омесете добре всички съставки без портокалите
и подправете с малко сол, използвайте лимонов крем за
дресинг. Гарнирайте отгоре с портокалите и поднесете в голяма
купа.
2. Почистете и нарежете на ситни кубчета 2-3 домата, измийте и
отцедете 2 пакета рукола, нарежете 200 гр чери домати.
Нарежете на ситни кубчета 1-2 червени и 1-2 зелени чушки.
Объркайте добре всички съставки, подправете с малко сол и
добавете меден дресинг.
3. Сварете пакет фузили с малко сол, отцедете от врялата вода,
залейте със студена в цедка в мивката, за да спрете процеса на
варене. Объркайте в голяма купа с малко зехтин. Обелете и
разполовете 2-3 краставици, почистете вътрешната част от
семките с помощта на лъжица, после нарежете на тънки
полумесеци. Накълцайте на ситно половин връзка копър и
половин връзка мента (само листенцата) и объркайте всички
съставки. Подправете със сол на вкус и овкусете с дресинг по
желание.

4. Почистете и измийте добре 2 марули или микс от салати,
отцедете добре от водата, накъсайте на парчета листата.
Нарежете на ситно 2-3 домата, 1-2 краставици, 1-2 чушки
и отцедете от сока 1 консерва сварен боб (400 г).
Объркайте добре всички съставки, подправете със сол на
вкус и овкусете с дресинг по желание.
5. Почистете от наранените листа и нарежете на ситни
лентички 1 средно голяма зелка. Почистете и настържете
на едрото ренде 2-3 моркова, обелете и почистете 3-4
ябълки. Нарежете ябълките на тънки лентички (може да
ползвате ренде тип „вьорнер“). Объркайте добре всички
съставки, подправете със сол и черен пипер на вкус.
Овкусете с домашно приготвена майонеза, при желание
подправете допълнително с малко ябълков оцет.

 

Сосове и дресинги
Лимонов или портокалов дресинг
В удобна купа смесете 50 мл лимонов сок, 150 мл зехтин, 1 супена
лъжица пчелен мед, 1 супена лъжица дижонска горчица. Добавете
сол и пипер на вкус. Разбийте добре с тел за разбиване докато
сместа се сгъсти и хомогенизира. Използвайте количество, което ви
е необходимо за салата, останалото приберете в хладилника в
бутилка и преди употреба разклатете добре. За портокалов
дресинг, заменете лимоновия сок с портокалов и продължете по
същите стъпки.
Домашна майонеза
3 яйца
800 мл олио
1 супена лъжица горчица
сока на 1 лимон
сол и пипер на вкус
Сложете всичко без олиото в тесен висок съд (може и буркан) и
излейте отгоре половината количество олио. Потопете блендер до
дъното на съда и пуснете на най-висока скорост. Щом започне да се
образува майонеза на дъното, бавно изтеглете догоре. Долейте и
останалото олио и разбивайте докато сместа го поеме изцяло. Ако
не сте улучили солта или пипера, подправете допълнително.

Лимонов крем
4-5 скилидки чесън, обелени и нарязани на ситно
1 чаена лъжичка сол
150 мл лимонов сок
1 супена лъжица горчица
50 мл пчелен мед
800 мл олио
Сложете всичко без олиото в тесен висок съд (може и достатъчно
голям буркан) и излейте отгоре половината от олиото. Потопете
блендер до дъното на съда и пуснете на най-висока скорост. Щом
започне да се образува емулсия, подобна на майонеза на дъното,
бавно изтеглете догоре. Долейте и останалото олио и разбивайте
докато сместа го поеме изцяло. Ако не сте улучили солта,
подправете допълнително.
Разядки
Натрошете 1 кг хубаво краве сирене в удобна купа. Добавете 500 гр
цедено кисело мляко. Пасирайте добре сместа докато стане гъста и
хомогенна. Може да отнеме малко повече време, но усилието си
заслужава. За да постигнете различни вкусове, подправяйте с
различни варианти:
объркайте със ситно нарязани червени и зелени чушки заедно със
ситно накълцани листа от мента
пасирайте вътре зелени маслини заедно с листенца розмарин
разбъркайте добре с пушен червен пипер на вкус
нарежете на ситно черни маслини без костилка и ситно накълцани
сушени домати и объркайте добре
Тази разядка старее много добре и е по-добра на вкус на
следващия ден, така че експериментирайте смело с вкусовете си.
Ако добавяте пресни зеленчуци, имайте предвид, че трайността
намалява и няма да издържи повече от седмица в хладилника.
Начин на приготвяне:
В малка тенджерка сложете портокаловия сок и
захарта, загрейте до кипене и веднага отнемете – целта
е да се разтопи захарта и да се получи гъст захарен
сироп.
В купа разбийте леко жълтъците и яйцата – не бийте
много, не трябва да станат на пяна и не бива да влиза
въздух в сместа. На тънка струйка добавете топлия
сироп, като бъркате непрекъснато. Разлейте равни
количества от сместа в малки формички – можете да
ползвате силиконови форми за мъфини или метални
формички за крем карамел. Ако ползвате метални,
добре е да ги намажете отвътре с глюкоза, за да не
залепне сместа. Ако нямате глюкоза, обикновено олио
също ще свърши работа.
Поставете купичките в дълбока тава, излейте в тавата
вода до нивото на сместа в купичките и печете в
загрята на 100-120 градуса фурна за около 20 минути.
Извадете да се охладят преди сервиране.

коментари

коментари

You must be logged in to post a comment Login