Салвия – растение за аптеката, кухнята и градината

„Свещена трева” – така я наричал Хипократ. В продължение на векове тя е била използвана в медицината.

Смята се, че римляните са разпространили градинския чай или салвия (Salvia officinalis) по време на своите завоевания. Американските индианци са пушели растението по време на церемонии. С градинският чай са свързани някои любопитни вярвания. Според едно от тях, това растение вирее в градините на добрите домакини, които в силните си ръце държат не само на домакинството, но и мъжа си. Момичетата са го използвали при гаданията за омъжване. Салвията се счита за средство за защита срещу уроки. Растението влиза в рецепти за дълголетие: да се постигне резултат се препоръчва се пие редовно вместо чаени листа. От древни времена с листа от градинския чай се почистват и избелват зъбите.

Салвията може да помогне за справяне с различни възпаления, спиране на кървене, облекчаване на дразнене при катар на горните дихателни пътища, намаляване на кашлица. За борба с възпаленията спомагат съдържащите се в него танини, флавоноиди и витамин Р.

Салвията действа като антисептик: тя съдържа растителния антибиотик салвин, който задържа растежа на златистия стафилокок. Тя пречиства кръвта, бързо лекува рани, дезинфекцира разрези. Настойка за външно приложение се приготвя от 4 чаени лъжички листа и 2 чаши вода. Същата настойка спира косопада. Раните може да и се поръсват с прах от счукани листа. А етеричните масла, съдържащи се в настойката от градински чай, нормализират функционирането на стомашно-чревния тракт. В този случай – концентрацията на горепосочените съставки се намалява наполовина и, разбира се, се кипва за 3 минути и прецежда се.

Етеричното масло, извлечено от растението, има успокояващ ефект, облекчава мускулни спазми, укрепва паметта. Маслото се използва по време на масаж, къпане, вдишване и при аромотерапия (в този случай, е достатъчно 1-2 капки). То се препоръчва за лечение на изгаряния, екзема, ларингит. Използва за лечение на астма (строго по схемата, предписана от лекар!), артрит, за увеличаване на потентността.

Лекарства получени от растението се използват за лечение на сърдечна недостатъчност и хипертония. Използва се и за борба с депресията. Облекчава болка и спазми, действа добре на кожата. Ваните със салвия (50-100 грама на листа в кофа с вода) може да помогнат за нормализиране на потоотделянето.

Маслото от салвия запазва антимикробните свойства на растенията. Ако редовно се мажат засегнати от гъбички нокти или кожа, проблемите ще отшумят след около месец.

Отвари и запарки от градински чай се предписват при гинекологични заболявания, нередовна менструация, безплодие. Отвара от градински чай се препоръчва и като средство за намаляване на лактацията: може да се използва в момент, когато детето се отбива.

Източник: agronet

коментари

коментари

You must be logged in to post a comment Login