Съвети за вкусно барбекю

съвети за барбекю
Познавачите съветват барбекюто да се приготвя на дървени въглища, но ако не можете да го приготвите по този начин , можете да ползвате ел.скара или тиган за пържоли.
Ако ползвате тиган , към него не се добавя допълнителна мазнина .Тигана предварително трябва да бъде загрян до необходимата температура.
Ако ползвате скара или грил , не трябва да изгаряте  рибата или месото, дори и по краищата.
Някой лекари твърдят, че загорялото месо може да бъде карциногенно.
Ако все пак загори, препоръчваме Ви да изстържете или отстраните загорелите части.

Месото и рибата ще имат по-добър вкус, ако преди печене престоят известно време в марината – смес от мазнина и подправки.
Месото за барбекю не трябва да се осолява преди готвене, защото солта изсмуква водата, по този начин изтичат скъпоценните  сокове, и изпеченото  месо  ще бъде по-сухо и по-малко питателно.
Най-добре е да се добави сол в края на печенето.

Случвало ли ви се е  при печене на скара, месото или рибата да залепнат към нея?
Това може да се избегне, като преди всяко поставяне на месо на скарата , тя се намаже с винен оцет.
Месо, риба и картофи могат да се пекат на скара, като се увият в алуминиево фолио, така те ще станат готови по-бързо и ще бъдат по-сочни.
Те трябва да бъдат поставени върху лъскавата страна на фолиото,  да се сгънат краищата  и да се повдигнат леко нагоре, след това да се поставят за печене на скарата.
Телешко месо, риба и пилешко месо се пекат на умерено гореща скара, а за говеждо и свинско се изисква по-висока  температура.
Малките парчета месо, се пекат по- бързо, докато по-големите и по-дебели части трябва да се пекат по-дълго време, по-бавно и на по-ниска температура, за да са равномерно изпечени отвсякъде.
Добре е, да се намаже месото и рибата с мазнина по време на готвене няколко пъти с помощта на четка със зехтин или олио или парче сланина, така те ще станат по-сочни.
Ако по някаква причина месото преди печене трябва да се измие, то трябва да се направи с гореща вода, която ще затвори порите му  и ще предотврати изтичането на соковете от него.
След  измиване, месото трябва да се подсуши с кърпа или хартиена салфетка и чак след това се поставя върху скарата.
-Когато избирате месо за скара, изберете месо на ивици с мазнина – свински врат, свински пържоли,наденица, пилешки бутчета, кълки и крила.
-Месо или риба се поставят на скарата, само когато скарата е добре загрята.
-много добър аромат ще придобият печените на скара меса, ако се добавят в огъня сухи лозови пръчки.

Марината  за месо :
Смесете зехтин със сол, ситно нарязан магданоз, изчистен  чесън, малко черен пипер и розмарин, с така получената марината намажете всяко парче месо.
мариновайте в получената смес  за около два часа.

Марината  с бяло вино:
Изчистете и нарежете на ситно две скилидки чесън, добавете половин чаша бяло вино, половин чаша олио или зехтин, 2 дафинови листа, кетчуп и малко черен пипер.

Марината за еленско месо и свински пържоли:
Нарежете на ситно две глави и половина кромид лук , добавете магданоз, една чаша червено вино, чаша зехтин или олио, дафинов лист и смлян черен пипер.

Марината за сладководни риби:
Смесете половин чаша олио, сок от един лимон, малко магданоз, риган, мариновайте  в продължение на един час.

коментари

коментари

You must be logged in to post a comment Login