Шампанско

article__b2eeac15cfb6801d9bfa00aa898ef7b5

Шампанското е популярна слабоалкохолна напитка, концентрацията на алкохол в нея е 12º. Ако не злоупотребявате с продукта, няма да имате главоболие на следващия ден. Той има бактерицидно и укрепващо действия, въглеродният диоксид влияе благоприятно на дишането и кръвообращението.

Съществува мнение, че шампанското се характеризира с близки до свойствата на червеното вино качества. Учени доказват, че вината съдържат антиоксиданти, които се борят със свободните радикали. Те понижават артериалното налягане и вероятността от сърдечно-съдови заболявания. Наличните, в състава на вината, полифеноли разширяват кръвоносните съдове, което подобрява кръвоснабдяването на мозъка и сърцето. Но не забравяйте, че това не е червено вино! Съдържанието на всички горепосочени вещества в пенливото вино е по-ниско, отколкото в червеното, следователно и ползата е по-малка.

Шампанското подобрява храносмилането, помага да се справим със стреса, понижава нивото на холестерол в кръвта.

Като всеки продукт, и този има противопоказания. Не трябва да се консумира на гладен стомах, защото се дразни храносмилателният тракт и се повишава неговата киселинност.

Противопоказания на шампанското

Шампанското не е подходящо за хора, страдащи от стомашно-чревни заболявания. В големи количества, напитката не действа добре на нервната система. Освен това, значително се увеличава прагът на болката.

Тези, които смятат това вино за нискокалорично, грешат много. Най-много калории има, разбира се, в полусладкото шампанско.

Важно е да се отбележи, че ако чаша от този продукт действа благоприятно на сърцето и кръвоносните съдове, то дори малки количества от него могат да навредят, макар незначително, на черния дроб.

Любителите на шампанското рискуват да влошат зрението и паметта си, концентрацията на алкохол в кръвта провокира органични изменения.

Всяко вино, в т.ч. и шампанското, повишава гнилостните процеси в червата, а това действа неблагоприятно на организма и на всички негови системи.

За жените е особено важно да знаят вредата от това вино, защото честата му употреба би могла да се отрази пагубно върху бъдещите им деца. Алкохолът нарушава безвъзвратно репродуктивната функция на жената, за разлика от тази на мъжете, при които тя се възстановява за около 4 месеца при пълно въздържание от спиртни напитки.

Прекомерната консумация на шампанско от бременни жени може да доведе до забавяне на развитието на плода или на вече роденото дете.

Продуктът е противопоказен за лица под 12 години, защото в тази възраст организмът е особено чувствителен към етанол. Употребата му от деца до 5-годишна възраст може да увреди дихателния център, а 30 мл от продукта е смъртоносно доза за тях.

Под действието на етанола (който е съставна част на вината) се разрушават кръвните клетки – еритроцитите. Те снабдяват с кислород всички органи и системи в организма, а при разрушаването им същият изпитва кислороден глад, вследствие на което умират клетки, в т.ч. мозъчни.

Чаша от газираното вино ни гарантира добро настроение, прилив на радост. Важното е да не прекаляваме с количеството.

Хранителна стойност при 100гр.
Вода0.0мл.
Белтък0.2гр.
Въглехидрати5.0гр.
Мазнини0.0гр.
Калории88кал.

framar.bg,po-zdravidnes.com

коментари

коментари

You must be logged in to post a comment Login