ШОКОЛАДЪТ – удоволствие и здраве

Шоколадът се приготвя от продуктите, получени от какаовото дърво (Theobromacacaoотсем.Sterculiaceae).

ChocolateA

Можеби малцина знаят, че даденото от Карл фон Линей ботаническо название на дървото „теоброма какао“ в превод означава „храна на боговете“.
Това тропическо растение е открито в Южна Америка, но сега се култивира във всички тропически райони, най-много в Западна Африка (Нигерия и Гана) и Южна Америка (Бразилия, Еквадор, Колумбия). Достига на височина 10–15 м, листата му са вечнозелени, а жълто-червените плодове приличат на пъпеши – 15–25 см дълги, с вкусна белезникава месеста част, в която се намират от 30 до 50 семена. Те съдържат до 40% масло, което се получава чрез горещо пресуване. От древни времена напитката от плодовете на това дърво е традиционна за индианците от Южна Америка, които я наричат „чоколатъл“ – „пенеста вода“. Оттам идва и известното сега име шоколад.

270272-chocolate
Шоколадът е въведен в Европа от испанците през 1524 година. Сегашният му вид на блокчета датира от ХIХ век, когато един химик успял да извлече маслото от какаовите зърна и го смесил със захар. Хенри Нестле е първият, който започнал да произвежда млечен шоколад през 1875 г., прибавяйки кондензирано мляко към сместа.
За да се получи какаовото масло, което е основната суровина за шоколада, първо трябва да се обработят семената на какаовото дърво. Те се оставят да ферментират 5–7 седмици, за да загубят стипчиво-горчивия си вкус и да добият типичния си шоколадов цвят и аромат. След това се обелват и се смилат в полутечна маса, която се загрява и се пресува. Маслото е почти половината от сухото вещество на семената. На стайна температура то има твърда консистенция. Това, което остава след извличането му от семената, се смила и се превръща в прахообразно какао.
Видът на шоколада зависи от комбинацията на семената, метода на печене и смилане на зърната, както и от пропорцията, на какаово масло и други продукти – прахообразно какао, сметана, захар, кондензирано мляко, сухи плодове, ядки.

chocolate flow

chocolate flow

Интересно е да се знае, че още преди 5000 години шоколадът е използван от южноамериканците и като лечебно средство, но едва сега е установено, че поддържа здравето на сърцето и кръвообращението в напреднала възраст. Съдържащите се в шоколада антиоксиданти намаляват риска от сърдечни заболявания.
Алкалоидите на какаото – теобромин и кофеин, оказват възбуждащо действие на централната нервна система, поради което шоколадът е полезен и за здравите хора, особено при физическа и емоционална преумора, както и при травми, изгаряния и др. Проведени напоследък изследвания показват, че действието на теобромина е много по-ефективно при лечение на кашлица от кодеина, който е включен в лекарствата против кашлица. Твърди се дори, че мирисът на шоколада може да предпазва от простуда и че антиоксидантните вещества се абсорбират от мозъчните клетки и може би предпазват от увреждане, причиняващо Алцхаймер.
Не се препоръчва на сърдечноболни и страдащи от болести на черния дроб и бъбреците, както и при язва и подагра./Шоколадова кухня, Надя Пери

коментари

коментари

You must be logged in to post a comment Login