Синап

1-sinapeno-seme

Синапът е скромно на вид растение, което е познато на хората от преди повече от три хиляди години. И в Корана, и в Библията, и в Будистките притчи се споменава за семената му. Още през 1-ви век римляните дават рецепта със синапено семе с лекарствена цел, а древните гърци са го добавяли към младото вино.

 

Колко полезно е синапеното семе и защо е било толкова популярно?

От древни времена са познати стимулиращите, сгряващи и бактрицидни свойства на растението. Семената подобряват кръвообращението, активизирайки производството на стомашен сок, ускоряват обмяната на веществата, като по този начин помагат на стомаха да се справи дори с най-тежката храна. Това е и причината горчицата (която се приготвя от синапено семе) да намира широко приложение в кулинарията.

Синапеното масло е не по-малко познато – освен за сосове, то се използва и за овкусяване на зеленчукови салати. То е отличен източник на полиненаситени мастни киселини от групата на Омега-3. Освен това, в него се съдържат етерични масла, витамини, минерали. Подходящо допълнение е към менюто на хора, страдащи от сърдечно-съдови заболявания, тъй като полиненаситените мазнини помагат за поддържане еластичността на кръвоносните съдове. Но при наличие на проблеми със стомаха или дванадесетопръстника (гастрит или язва) – продуктът трябва да се използва много предпазливо.

Синапеното масло е естествен антибиотик и добър антисептик, с който спокойно можете да дезинфекцирате рана на ръката или раненото коляно. Освен това, фитостеролите и витамините в състава му помагат за хармонизиране в сексуалната сфера и да се увеличи растежа на костната тъкан.

Горчицата на прах се използва за лечение на бронхити (допринася за отхрачване), помага при лечението на артроза и артрит, радикулит, проблеми с невралгичен характер.

В синапените семена почти няма въглехидрати, което означава, че не повишават нивото на захарта в кръвта, следователно са подходящи и за диабетици.

Синапеното масло съдържа:

  • витамини – А, Е, Д, В6, РР, К и Р;
  • бета-ситостерол (противогъбична, бактериостатична, антиатеросклеротична активност);
  • холин;
  • хлорофили (подобряват състава на кръвта, повишават количеството левкоцити, еритроцитите, хемоглобина);
  • никотинова киселина.

Противопоказания

Продуктите със синапено семе са противопоказни при бъбречни заболявания и туберкулоза на белите дробове. Предозирането би могло да доведе до раздразнение на лигавицата на хранопровода.

Хранителна стойност при 100гр.
Вода0.0мл.
Белтък0.0гр.
Въглехидрати0.0гр.
Мазнини0.0гр.
Калории162кал.
Витамини и минерали
витамини А, Е, Д, В6, РР, К, Р

framar.bg

коментари

коментари

You must be logged in to post a comment Login