Сладка арменска Гата

Арменската кухня е най-старата в кавказкия регион. Нейните традиции са се запазили през хилядолетията. И до днес арменците имат навика да събират цялото семейство на всички поводи. Освен с традиционните арменски ястия гостите винаги биват гощавани с някой от типичните арменски десерти, пише gotvach.bg.Един от най-древните арменски десерти е гата. В древността той се е приготвял в тонир – специална пещ, използвана и до днес в някои селски райони на Армения.

В наши дни сладкото изкушение се приготвя във фурна и може да бъде открито във всяка сладкарница в страната. Вариациите за приготвянето му са много. В основата си се състои от брашно, масло, захар и ванилия, с плънка, наречена хориз. Ето как да си го приготвите:

Гата

Необходими продукти:
За тестото: 550 г брашно, 250 г меко масло, 2 яйца, 1 ч.ч. кисело мляко, ¾ ч.л. сода, щипка сол, две капки оцет
За плънката: 180 г меко масло, 1 и ½ ч.ч. кристална захар, 2 ванилии, 1 и ½ ч.ч. брашно, 1 яйце за намазване

Начин на приготвяне: Содата, солта и оцетът се смесват в купа. Добавя се брашното и се разбира заедно с маслото. Накрая се добавят яйцата и киселото мляко. Сместа се бърка с миксер, докато се получи тесто. Покрива се с фолио и се прибра за час в хладилника.

Докато тестото втасва, се приготвя плънката. Мекото масло, захарта и ванилиите се смесват в купа. Добавя се брашното, разбърква се и се размесва с вилица, докато се получат трохи. Прибира се в хладилника, докато тестото стане готово.

За рулата е нужна голяма тава, която се постила с хартия за печене. Фурната се загрява на 180 градуса.

Тестото се вади от хладилника и се разделя на три равни части. Първата се разточва тънко във формата на правоъгълник. Плънката също се разделя мислено на три. Първата част от нея се посипва равномерно с ръце върху тестото. Оставя се около сантиметър непокрито разстояние около ръбовете.

Рулото се нарива откъм дългата страна. При всяко превъртане леко се потупва. Крайният ръб трябва да се падне отдолу на рулото. Навитото руло се прехвърля в тавата. Нарязва се по диагонал на парчета с дебелина около 4 см. По повърхността се правят шарки с помощта на вилица. Отгоре се намазват с яйце.

Останалите парчета тесто и плънката се навиват по същия начин. Нарязват се, нашарват се с вилица и се мажат с яйце. Рулата се пекат за около 30 минути на 180 градуса. Когато са готови, се вадят от фурната и се разрязват на парчета, за да не слепне плънката. Могат да се съхраняват в затворена купа до седмица след приготвянето.

Поднасят се с кафе топли или студени.

коментари

коментари

You must be logged in to post a comment Login