Сладка червена чушка

chervena-chushka-sladka

Червената сладка чушка е отличен антиоксидант. В нея, както и в домата, се съдържа ликопен, който предотвратява образуването на ракови клетки. Независимо от цвета, формата и вида, чушката е един много полезен зеленчук, който съдържа голямо количество витамин С (много повече, отколкото има в цитрусите) и витамин А. Тези два антиоксиданта неутрализират свободните радикали, така намаляват риска от появата на атеросклероза, артрит, диабет, сърдечно-съдови заболявания. В сладката чушка се съдържат и други полезни микроелементи: калций, магнезий, фосфор, калий, магнезий, цинк, витамини В6, В12, К, фолиева киселина и др. Този зеленчук е източник на аминокиселини като триптофан, който влияе благоприятно в борбата с депресиите и безсънието. В червената чушка има малко повече витамин С, в сравнение със зелената. Ликопенът намалява риска от развитието на някои онкологични заболявания като рак на простата, пикочния мехур, задстомашната жлеза, дебелото черво и маточната шийка.

Хранителна стойност при 100гр.
Вода91.0мл.
Белтък1.3гр.
Въглехидрати5.7гр.
Мазнини0.0гр.
Калории27кал.
Витамини и минерали
витамини В6, В12, К, фолиева киселина, калций, калий, магнезий, фосфор, цинк

framar.bg

коментари

коментари

You must be logged in to post a comment Login