Сладка зелена чушка

sladka-zelena-chushka

Сладката зелена чушка трябва да присъства на всяка трапеза. Тя съдържа голямо количество витамини А, С, В, Р, Е, К, фолиева киселина, органични киселини и минерални соли, лесноусвоими въглехидрати, нишесте, целулоза и пектинови вещества. На вкус зелената чушка е по-сладка от червената. Препоръчва се на страдащи от авитаминоза, анемия, отпадналост, влошаване на паметта, захарен диабет. Комбинацията на аскорбинова киселина и витамин Р, влизаща в състава на сладката чушка, я правят полезна за укрепване стените на кръвоносните съдове и предотвратява образуването на тромби.

Високото съдържание на минерални соли на калция, калия и фосфора в чушката помагат при лечение на ставни и костни заболявания, също така предпазва от ранно оплешивяване. Сладката чушка се препоръчва за подобряване работата на стомашно-чревния тракт, защото стимулира отделянето на стомашен сок. Също подобрява перисталтиката на червата и стомаха при ранни стадии на гастрит, запек, колит. Не пренебрегвайте този зеленчук, ако имате проблеми с общия имунитет, с белите дробове и бронхите. Той понижава интоксикацията на организма, бори се с възпалителните процеси. Употребата на чушки като източник на голямо количество витамин А, подобрява дишането, предотвратява пристъпи на астма и появата на бронхит.

Полезна е при заболявания на кръвта, кървящи венци, анемия, уязвими кръвоносни съдове.

Хранителна стойност при 100гр.
Вода92.0мл.
Белтък1.3гр.
Въглехидрати4.7гр.
Мазнини0.0гр.
Калории23кал.
Витамини и минерали
витамини А, С, В, Р, Е, К, фолиева киселина, нишесте, целулоза

framar.bg

коментари

коментари

You must be logged in to post a comment Login