Сладко от зелени доматчета

tamato_PNG2033На 1 кг захар изброяваме 60–70 средно големи доматчета. Отрязваме по малко страната откъм опашчицата им и изчистваме с фуркет или по-голяма игла семето от двете половинки на доматчето. След това ги слагаме в дълбок съд, заливаме с вода и изваряваме в три води, като във всяка вода врат по 3–4 минути. В първата вода само слагаме син камък колкото едно оризено зърно. Употребен в такова количество, той не е вреден, а действа отлично на доматчетата да не променят хубавия си зелен цвят. В останалите две води при изваряването не се слага нищо. След като свалим доматчетата от третото изваряване, измиваме ги в две-три води, след което внимателно избелваме ципата на всяко доматче. Избелени така, всичките доматчета нареждаме в тава: един ред доматчета, един ред захар, пак доматчета, пак захар и заливаме с 1 чаша вода. Слагаме сладкото да ври на силен огън. Когато видим, че започне да се сгъстява, прибавяме му 1 пълна чаена лъжичка лимонтузу. Варим сладкото до необходимата гъстота. Щом го свалим от огъня, прибавяме 2–3 праха ванилия за аромат. Ендришето ароматизира много добре това сладко. Сладкото от зелени доматчета можем да приготвим и по друг начин — като пуснем изварените и обелени доматчета в наситен захарен сироп.

коментари

коментари

You must be logged in to post a comment Login