Слънчогледовите семки – полезни или вредни

10-07se

Да не прекаляваме със семките, е съвет, който сме чували поне веднъж в детските си години, заради опасност от апандисит.

Оказва се, че слънчогледовите семки не се отразвят на апандисита. Затова пък вредят на зъбите. Постоянното белене на семките се отразява на зъбния емайл, което в последствие води до появата на кариес.

Другият проблем при консумацията на слънчогледови семки е, че те са висококалоричен хранителен продукт –  в 100 г семки се съдържат 520 ккал. Това се равнява на повече от 200 г хляб, към 100 шоколад, към 200 г свинска пържола…

Хапването на семки ще е проблем при наднормено тегло, когато се прекалява с тях. Но освен високата калоричност, която има, слънчогледовото семе е и много полезно. Семките са богат източник на ненаситени мастни киселини, които допринасят за понижаване на нивото на вредния холестерол в кръвта и укрепват сърцето и кръвоносните съдове.

Слънчогледовото семе съдържа:

Витамин Е – предпазва от образуване на преждевременни бръчки и от сърдечни пристъпи.
Витамин А – витамин необходим на кожата и за доброто зрение.
Витамини от група В – които имат значителна роля за предотвратяване на депресивни състояния и безсъние.
Витамин D – необходим за здравината на костите и усвояването на калция от организма.
Цинк – благодарение на него се радваме на свеж вид на лицето, здрава коса и нокjи и добър имунитет.
Магнезий – полезен за дейността на сърцето и нервната система, има отношение към образуването на мускулите и нормализирането на кръвното налягане.

Семките подобряват апетита. Те допринасят и за бързовото заздравяване на рани.

При термичната обработка слънчогледовото семе губи голям процент от полезните си хранителни вещества. Затова препоръчително е семките, вместо да се пекат, само да се изсушават./hrani.bg

коментари

коментари

You must be logged in to post a comment Login