Спанак

Продукти:

1 килограм спанак

1 глава чесън

1 кафена чаша зехтин

сол и пипер на вкус

4 червени чушки

1 шепа стафиди

Print Recipe
Спанак
Гласове: 0
Оценка: 0
You:
Rate this recipe!
Print Recipe
Категория Основни ястия
Кухня Българска
Порции
Категория Основни ястия
Кухня Българска
Порции
Гласове: 0
Оценка: 0
You:
Rate this recipe!
Print Recipe
Инструкции
  1. Загрейте тенджера със зехтин, добавете обелени и нарязани на дребно скилидки чесън.Изчакайте да се зачерви и добавете почистения и измит спанак.Когато омекне добавете нарязаните на ивици печени червени чушки и стафидите.Разбъркайте добре.Поднесете като гарнитура на агнешко или друго месо.
Recipe Notes

рецепта - www.fiestatv.цом

Сподели тази рецепта

коментари

коментари

You must be logged in to post a comment Login

Спанак

Ползата от спанака за организма е безценна. Той е истински извор на полезни и необходими вещества.

Състав:

Витамини: В1, В2, D, С, Р, РР, К;

Микроелементи, органични киселини, протеини, каротин.

По съдържание на протеин, той отстъпва само на граха и фасула.

Спанакът е нискокалоричен и е подходящ за диети. Богат на фолиева киселина и витамин С, които помагат на организма да се бори с преждевременното стареене, предотвратяват отклонения в развитието на плода и аборт. Съдържащият се калций укрепва костната система и зъбите, хлорофилът и желязото влияят благоприятно на кръвта. Желязото е отлично профилактично средство срещу анемия, с негова помощ се повишава хемоглобинът и се увеличава количеството червени кръвни телца в кръвта.

Спанакът е рекордьор по съдържание на йод. Този елемент помага за усвояването на хранителните вещества и влияе на протичането на процесите в организма.

Спанакът – пресен, преработен и замразен действа добре на венците на зъбите и се препоръчва за употреба при туберкулоза.

Листата на този зеленчук съдържат сапонини, които подобряват работата на червата. Благодарение на тях, спанакът активизира перисталтиката на червата, нормализира работата на цялата храносмилателна система, извежда шлака и токсини от организма. При регулярна консумация спира развитието на онкологични заболявания, освен това, листата помагат за отстраняването на радионуклидите от организма. Веществата в растението, активират метаболизма, действат успокояващо на нервната система, стимулират производството на важни хормони, помагат в борбата със стресови ситуации. Затова е подходящ за хора, подложени на нервно напрежение.

Хранителна стойност при 100гр.
Вода91.2мл.
Белтък2.9гр.
Въглехидрати3.0гр.
Мазнини0.4гр.
Калории21кал.
Витамини и минерали
витамини В1, В2, Д, С, Р, РР, К; желязо, калций, хлорофил, йод

framar.bg

коментари

коментари

You must be logged in to post a comment Login