Списък с полезни и вредни храни

Предлагаме ви списък с продуктите които трябва да ядем за да подобрим качеството на живота си, както и „черен списък“ на храни които трябва да избягвате (вредни храни).

 

produkti-koito-trqbva-da-qdem4produkti-koito-trqbva-da-qdem-23

produkti-za-nishesteno-hranene1produkti-za-nishesteno-hranene21

 

Храни които трябва да избягваме(вредни храни)

Всички рафинирани въглехидрати.Това означава захар във всичките и форми,особено бялата захар и всички храни и питиета,съдържащи я.Това означава също бяло брашно и всички храни, приготвени от него като хляб,бисквити,сладкиши,пудинги;бял полиран ориз,и други рафинирани зърнени храни като саго или тапиока.

Избягвайте газираните напитки,пюретата с плодов аромат и бутилирани плодови напитки- дори така наречените здравословни напитки като шипков сироп или малцови сокове от касис, тъй кота те съдържат доста голямо количество захар (около 60%).Внимавайте особено за „скритите захари„.Много от фабричните храни съдържат неподозирано големи количества захар;например сладоледът съдържа 20%захар,доматеният кетчуп-18%,подсладените туршии -над 30%,кока-колата-10%;дори сухарите имат около 30% захар.
Фабрично произведените храни за бързо приготовление трябва да се избягват заради добавките, които съдържат.Става дума за оцветители, консерванти, ароматизанти, емулгатори, стабилизатори, прибавени от фабричния производител за подсилване на вида,аромата и срока на годност на даден продукт.Макар ,че тези добавки се подлагат на сериозни тестове,никой всъщност няма представа каква ще е въздействието им след време върху човешкия организъм, или пък ефектът от постоянното им натрупване.Смята се,че имат пряко отношение към свръхвъзбудимостта у децата.Силно оцветените храни са особено вредни в това отношение.

Трябва да избягваме консервираните храни,туршии,бобови(освен поникнали);касис и сини сливи-заради високата им киселинност.Употребата на сол трябва да е силно ограничена и осолени храни,като фъстъци например,да бъдат напълно избягвани.

Пържените храни трябва също да избягваме.Никога не използвайте нес-кафе;прясно смляното кафе и чаят-само умерено.

Забележка!!!

* Стафиди,ядки,семена,мазнини и всички зеленчуци се съчетават с всички ястия.
** Мазнините се използват в малки количества и въпреки ,че сметаната присъства в доста рецепти,тя винаги е вместо друг мазнина,обикновено по-концентрирана като масло например.Ако ако се прилага правилно, системата Хей елиминира „скритите мазнини“
***Млякото трябва за се използва пестеливо от възрастните.Природата го е предназначила за малките бозайници!То се съчетава най-добре с плодове и зеленчуци,салати,но в малки количества може да се използва и с нишестени и протеинови храни,не и с месо приспадащо към списъка с вредни храни!/vihi.eu

коментари

коментари

You must be logged in to post a comment Login