Стафида със семка

1-20120808171844stafidi-sus-semka

В състава на стафидите влизат малко количество протеини, повече въглехидрати, целулоза, захари, органични киселини, малко мазнини; витамини А, от група В (В1, В5, В2, В6), Р, С, Е, К; минерали: калий, магнезий, мед, натрий, фосфор, желязо, хлор, калций, манган. Те са калорични, затова не трябва да се злоупотребява с консумацията им. При попадане в организма, стафидите набъбват, благодарение на хранителните влакна в състава им и така поглъщат вода. Това помага за освобождаването на стомаха при запек. Допринасят за увеличаване на телесното тегло, защото съдържат голямо количество фруктоза и глюкоза, даващи много енергия. Използват се от спортистите по време на изтощителни тренировки; от хора, извършващи тежък физически труд, изискващ много енергия; от желаещи да увеличат теглото си без да натрупват излишен холестерол в кръвта.

Ацидозата е състояние на повишена киселинност в кръвта (токсичност на кръвта), това е много вредно, защото може да доведе до редица проблеми – фрункули, кожни заболявания и увреждане на вътрешните органи, косопад, сърдечни заболявания, тумори и даже рак. Стафидите са добър източник на калий и магнезий, които са много полезни за понижаване на киселинността. Те неутрализират киселините и така предотвратяват ацидозата.

Стафидите съдържат значително количество желязо, което помага в лечението на анемия. Витамините от група В са необходими за образуването на кръвта, а медта – за образуването на червени кръвни телца.

Стафидите са полезни не само за лечение и профилактика, но и в сексуално отношение. Те стимулират либидото, предизвикват възбуда, главно, поради наличието на аминокиселината аргигин, която влияе благоприятно при лечение на проблеми с ерекцията. Препоръчват се за редовна употреба на хора, страдащи от липсата на сексуално (полово) влечение.

Противопоказания:

Стафидите са противопоказни при следните заболявания: язви на стомаха и дванадесетопръстника, захарен диабет, затлъстяване, остра сърдечна недостатъчност.

Хранителна стойност при 100гр.
Вода19.0мл.
Белтък1.8гр.
Въглехидрати70.9гр.
Мазнини0.0гр.
Калории276кал.
Витамини и минерали
витамини А, В1, В5, В2, В6, Р, С, Е, К; калий, магнезий, мед, натрий, фосфор, желязо, хлор, калций, манган

framar.bg

коментари

коментари

You must be logged in to post a comment Login