Стар лук

Старият лук има бактерицидни и антисептични свойства, бори се с вирусите и съдържа в себе си живителната сила на земята. Съдържа незаменими аминокиселини: валин, левцин, метионин, треонин, трептофан. Подобрява апетита, усвояването на храната, повишава способността на организма да се бори с инфекциозни заболявания. Използва се при стомашно-чревно разтройство, при атеросклероза, хипертония, обща умора, простудни заболявания, намалена полова активност. В медицината се използва в борбата със скорбут и като противоглистно средство. Пресният сок от лук, в комбинация с мед, е добро средство за лечение на перде на очите, бронхит, кашлица и гъбични заболявания по кожата. Използва се също при безсъние и ревматизъм. Каша от пресен лук се употребява срещу грип, за лечение на дерматити, срещу ухапвания от комари, косопад, за премахване на мазоли и брадавици. Печеният лук се прилага при фурункули, а прясно нарязаният – срещу главоболие. Празът се препоръчва при затлъстяване и при камъни в бъбреците.
В народната медициналукът се използва за лечение на хрема, абсцеси, кашлица, за заздравяване и растеж на кожата, за лечение и профилактика на атеросклероза, при простуда, при хемороиди и гастрит, при зъбобол.

ХРАНИТЕЛНА СТОЙНОСТ ПРИ 100ГР.
Вода 86.0 мл.
Белтък 1.7 гр.
Мазнини 0.0 гр.
Вългехидрати 9.5 гр.
Калории 43 кал.

framar.bg,sunovnik.net

коментари

коментари

You must be logged in to post a comment Login