Сушена шипка

1-shipka-sushena

Сушената шипка съдържа захари (около 23,9%), пектинови вещества (14,2%), дъбилни вещества (до 6,4%), лимонена киселина (около 2,8%), ябълчена киселина и други органични киселини, витамин С (средно 2—3%, или 2000—3000 мг%), каротин (12— 18 мг%), витамин Вг (около 0,03 мг%), К (до 40 биологични единици), Р (цитрин), флавонолови глюкозиди кемпферол и кверцитин, пигменти ликопин и руби-ксантин.

Лечебните свойства на сушената шипка са известни още от 15 век. Това е поливитаминно растение, по съдържание и разнообразие на витамини съществено превъзхожда останалите. Водният екстракт от сушена шипка се използва при инфекциозни заболявания, има общоукрепващо и тонизиращо действия. Екстрактът от сушения плод увеличава жлъчната секреция, стимулира функцията на половите жлези, отслабва и спира кървенето, намалява пропускливостта и чупливостта на капилярите. Вътрешната част на плодовете има лек слабителен ефект.

В медицината, екстрактът се използва при авитаминоза, като общоукрепващо и повишаващо съпротивляемостта на организма средства при различни инфекциозни заболявания, наранявания, изгаряния, измръзвания; също при атеросклероза, хемофилия и маточно кървене.

Хранителна стойност при 100гр.
Вода14.0мл.
Белтък4.0гр.
Въглехидрати60.0гр.
Мазнини0.0гр.
Калории253кал.

framar.bg

коментари

коментари

You must be logged in to post a comment Login