Свинска сланина

Състав и полезни свойства на сланината
В сланината има над 90% мазнини и около 1,5% белтъчини, представени от колагена и еластина. По състав, тя е близка до растителните масла: съдържа незаменими полиненаситени мастни киселини (олеинова, линолова, линоленова, арахидонова), които се наричат витамин F, по принцип. Те са необходими на организма за регулиране на мастния обмен и правилната циркулация на кръвта, затова витамин F е полезен за хора с проблеми на сърдечно-съдовата система. Изключително ценна е архидоновата киселина, която не се съдържа в растителните масла. Тя влияе положително на мозъчната дейност, на работата на бъбреците и хормоните, участва в обмяната на холестерола и възпрепятства развитието на атеросклероза на кръвоносните съдове.
В състава на този продукт има и малки количества витамини А, D, Е и каротин.
Предвид компонентите на сланината, можем да я причислим към продуктите, които са необходими за поддържане на имунитета и общата жизнена енергия, което е особено важно през зимния период.
Смята се, че консумацията й извежда токсините от организма. При застой на жлъчката е полезно изяждането на малко парче свински бекон преди хранене.
Противопоказания на сланината
Прекаляването с пикантен бекон може да доведе до проблеми със стомаха, обостряне на хроничен гастрит и язви на дванадесетопръстника, допринася за развитието на панкреатит. Ако консумирате разумно този продукт (20-30 грама на ден), то това количество няма да ви навреди, а ще ви е от полза.

ХРАНИТЕЛНА СТОЙНОСТ ПРИ 100ГР.
Вода 5.7 мл.
Белтък 1.4 гр.
Мазнини 92.8 гр.
Вългехидрати 0.0 гр.
Калории 816 кал.
ВИТАМИНИ И МИНЕРАЛИ
витамини А, Д, Е, F, каротин;

framar.bg,dama.bg

коментари

коментари

You must be logged in to post a comment Login