Свинско сърце

svinsko-surce

Субпродуктите използват често в кулинарията. От свинските, най-често, употребяваме език и сърце. Изобщо, ползата от тези продукти се състои в това, че те са активен доставчик на белтъчини за човешкия организъм. Освен това, са богати на биологично активни вещества. Лекарите препоръчват употребата на субпродукти при нисък хемоглобини и анемия. Полезни са при бъбречни заболявания, при такива на нервната система, след тежки травми, при изгаряния и измръзвания. И езикът, и сърцето съдържат достатъчно количество лецитин, фосфор, витамини от група В. Използват за диетично хранене. Свинското сърце е източник на мед, кобалт, калций, натрий, цинк, фосфор, пантотенова киселина.

Свинското сърце е подходящо за спортисти и хора, които се грижат за своето телесно тегло. Влизащият в състава му витамин РР, допринася за нормализирането на мастния обмен, намалява нивото на холестерол, влияе благоприятно на сърдечно-съдовата система. Сърцето е полезно за кръвообразуването, нормализира дейността на бъбреците и нервната система (помага за бързо възстановяване след инфекциозни заболявания).

В субпродуктите се съдържат вещества, които влияят на организма като стимулират процесите на възстановяване на кожата и структурата на костната система, затова на пациентите с травми и изгаряния се препоръчват ястия от свинско сърце.

Също така, този продукт е пълноценна алтернатива на месото, защото в него има протеини с животински произход, които са представени от заменими и незаменими аминокиселини. Характеризира се с по-ниско съдържание на мазнини, отколкото в говеждото; по количество на минерални соли, почти не му отстъпва.

Хранителна стойност при 100гр.
Вода78.0мл.
Белтък15.1гр.
Въглехидрати0.0гр.
Мазнини3.2гр.
Калории89кал.
Витамини и минерали
мед, кобалт, калций, натрий, цинк, фосфор

framar.bg

коментари

коментари

You must be logged in to post a comment Login