Телешко месо

teleshko

На всички е известно, че заешкото месо е полезно за хора, които са подложени на диети за отслабване или за подобряване на здравословното състояние. Със същите качества се характеризира и телешкото месо.

Полза от телешкото месо

– изобилие от минерали и бързоусвояващи се аминокиселини

– въглехидрати (0,5%), мазнини (14%), белтъчини (18%), различни витамини от группи В, PP, Е, С, А, кобалт, магнезий, калий, цинк, фосфор, мед и желязо.

– високо съдържание на желязо в телешкия черен дроб (до 8 мг)

– месото се усвоява добре от организма, не губи полезните си свойства при варене; най-ценната съставка е белтъкът, който се запазва напълно в телешкото

– освен мазнини и белтъчини, в него има и екстракти, които значително засилват отделянето на стомашен сок, а това е необходимо за по-доброто храносмилане

– телешкото е подходящо за консумация от деца, стари хора и за страдащи от захарен диабет, хипертония, анемия (при условие, че се приготви с кисело зеле; в това месо има голямо количество желязо, което се усвоява с витамин С, съдържащ се в киселото зеле) и заболявания на стомашно-чревния тракт. Използва се за профилактика срещу инфаркт и в лечението на уролитиаза.

– телешкото е незаменимо за възстановяване след травми, изгаряния и инфекции.

Вредата от телешкото месо

Единствената вреда на телешкото е тази, че в бульона, в който сте го варили, остават холестерол и азотосъдържащи вещества (затова сменете водата).

Хранителна стойност при 100гр.
Вода78.0мл.
Белтък19.7гр.
Въглехидрати0.0гр.
Мазнини1.2гр.
Калории90кал.

framar.bg

коментари

коментари

You must be logged in to post a comment Login