Шампанското в света

Наименованието Шампан (Champagne, на български „шампанско“) произлиза от едноименната френска провинция и то следва да се използва единствено за пенливите вина, произведени по традиционната технология.

Със създаването на Международния комитет на шампанските вина (Comité Interprofessionel du Vin de Champagne) е разработен стандарт за производство на вината шампан в едноименната провинция и технологията за производство на гроздето и виното, включително и най-подходящите сортове за тази технология chardonnay, pinot noir и pinot meunier. При спазване на тези условия се позволява върху етикета на бутилката да бъде записано „шампан“.

Бутилките за шампанско са дебелостенни, с вдлъбнато дъно, предназначени да издържат трикратно по-високо налягане от това в автомобилна гума. Като стандарт за производството на Шампан са бутилките от 0,750 л.

Пенливи вина се произвеждат във всички страни, производители на вина. В Испания този тип вино се нарича Cava, в Италия – Spumante, в ЮАР – Cap Classique, в Германия – Sekt, а най-разпространеното мускатово пенливо вино в Италия е Asti.

Дори в други провинции на Франция обаче не може да се използва названието „шампанско“, поради което то се нарича Crémant. На територията на бившия СССР е възприето да се използват прилагателни към „шампанско“, като Советское шампанское, Украинское шампанское и др. В САЩ все още е разрешено да се използва терминът „шампанско“ с допълнението semi-generic, което дава информация, че това вино е произведено в Съединените щати./avtora.com

коментари

коментари

You must be logged in to post a comment Login