Топено масло

Индусите смятат топеното масло за „течно злато”. И действително, това е един много полезен продукт, оказващ благоприятно влияние върху човешкия организъм. Предпазва го от вредното въздействие на свободните радикали и е отличен източник на мастни киселини.
Продуктът представлява обикновено разтопено масло без съдържание на лактоза и други млечни остатъци (затова е подходящо за хора с непоносимост към лактоза).
Независимо, че е наситено масло, по своята молекулярна структура, то се различава от останалите животински мазнини. Състои се от късоверижни мастни киселини, които са лесноусвоими от организма, за разлика от мастните киселини, които се обработват трудно и предизвикват ракови заболявания и кръвни съсиреци.
Топеното масло (Гхи) съдържа мастни киселини, които са 8% по-малко наситени, в сравнение с другите хранителни мазнини, което ги прави лесноусвоими. Протеиновият каезин, който повишава нивото на холестерол в кръвта, се отделя от продукта по време на приготвянето му. В Гхи има и антиоксидант витамин Е и е единственото от хранителните масла, притежаващо витамин А. Антиоксидантите помагат да се предотврати окислението на липидите, предизвикващи атеросклероза и увреждане на ДНК в клетките.
Пречистеното масло съдържа от 4 до 5% линолова киселина, необходима мастна киселина, осигуряваща растежа и развитието на тъканите и органите на тялото. „Необходима мастна киселина” означава, че организмът не може сам да я произведе и тя трябва да се набави чрез храната.
Топеното масло остава прясно в продължение на 3-4 месеца, дори при стайна температура, не гранясва и не се окислява. То не изгаря при пържене. Това е голямо предимство, защото олиото и обикновеното масло при изгаряне стават канцерогенни, образуват свободни радикали и са трудни за храносмилане.

ХРАНИТЕЛНА СТОЙНОСТ ПРИ 100ГР.
Вода 1.0 мл.
Белтък 0.3 гр.
Мазнини 98.0 гр.
Вългехидрати 0.6 гр.
Калории 887 кал.
ВИТАМИНИ И МИНЕРАЛИ
витамини А, Е

framar.bg

коментари

коментари

You must be logged in to post a comment Login