Царевица

carevica

Царевицата е едно от най-древните растения. Тя е богат източник на желязо, калций, фосфор, магнезий и други микроелементи. В състава й влизат над 26 елемента от Менделеевата таблица. Наситена е с витамини от група В, Е, А, РР, които са изключително полезни за жените, действат благоприятно върху състоянието на кожата и косата, помагат в борбата с депресията.

Царевицата има подмладяващо свойство. При термична обработка обвивката на зърната не се разрушава, а това означава, че те запазват полезните си качества. Влизащите в състава ценни аминокиселини лизин и триптофан, които не се произвеждат самостоятелно от човешкия организъм, нормализират работата на червата и тонизират мускулите.

Варената царевица е много полезна за хората, страдащи от захарен диабет, защото стабилизира нивото на захарите; също за хората с алергии, при анемия, затлъстяване, анорексия, чернодробни и сърдечни заболявания.

Що се отнася до консервираната царевица, тя запазва голяма част от полезните си вещества.

Всички части на растението се използват в народната медицина. Косата му е отличен диуретик, маслото от царевица допринася за понижаването на холестерола в кръвта. Ястия от нея се препоръчват на жени, страдащи от безплодие и за подобряване на потенцията при мъжете.

В козметиката – приготвят се козметични продукти от царевицата, защото е богата на витамини, подхранващи косата и възстановяващи еластичността на кожата.

В диетологията растението се употребява, защото подобрява обмяната на веществата. Отвара от нея помага за изгарянето на мазнините и съответно за отслабване.

Царевицата е фуражна култура, която се използва за направата на картон и хартия, също и в селското стопанство за храна на животни.

Безспорно царевицата е ценен и полезен продукт, но тя има и редица противопоказания. Може да навреди на хора със склонност към тромбози и прекомерно съсирване на кръвта. С варената царевица не бива да прекалява, защото приемът на големи количества може да предизвика главоболие и да наруши нормалната работа на стомаха.

Хранителна стойност при 100гр.
Вода70.0мл.
Белтък3.7гр.
Въглехидрати22.0гр.
Мазнини1.4гр.
Калории120кал.
Витамини и минерали
витамини от група В, Е, А, РР; желязо, калций, фосфор, магнезий и др.

framar.bg

коментари

коментари

You must be logged in to post a comment Login