Целина

framar_celina

Целината често се използва в народната медицина за лечение на и профилактика срещу редица заболявания, благодарение на целебните си и полезни свойства. В корените и листата на растението се съдържат ценни аминокиселини, аспаргин, тирозин, каротин, никотинова киселина, микроелементи, етерични масла. Целината е богата на витамини от група В (тиамин, рибофлавин), витамини К и Е, провитамин А и аскорбинова киселина. Освен минерални вещества, в нея има холин, протеин и др. Специфичният вкус на растението се дължи на наличието на апиол.

Полезните свойства на целината не могат да бъдат изброени. Тя забавя процеса на стареене, защото уникалната комбинация от съдържащи се в нея протеини, витамини, киселини и минерали осигурява стабилността на клетките. Притежава успокояващо действие – използва се за лечение на нервни разстройства, дължащи се на преумора. Етеричното масло в корените и стъблата на растението стимулират секрецията на стомашен сок. Продуктът влиза в менюто на болните от захарен диабет. Подобрява водно-солния обмен, затова се препоръчва особено на стари хора.

Медикаменти със съдържание на целина се използват за регулиране на чернодробната дейност и за подобряване на сексуалната функция; също като сънотворни, болкоуспокояващи средства, средства срещу затлъстяване и за бързо зарастване на рани; за профилактика срещу атеросклероза, за нормализиране обмяната на веществата, като противоалергично средство.

Сокът от целина се използва при лечение на уролитиаза, при стомашно-чревни заболявания, като средство срещу алергии, диатеза, уртикария и др. Редовната му употреба пречиства кръвта и помага да се излекувате от много кожни заболявания (за по-голям ефект се препоръчва да се смеси със сок от коприва или глухарче).

Листата на растението укрепват сърдечния мускул и в народната медицина се употребяват срещу подагра и ревматизъм.

Целината е много полезна за здравето, действа благоприятно върху храносмилането. Диуретичните свойства се дължат на наличието на калий, апиол и аспарагин в състава й. Най-добре е, когато се консумира в суров вид. Полезна е при стомашни заболявания, ревматизъм, затлъстяване, болести на пикочния мехур.

Салатите и сока от растението са отлични за поддържане на добро самочувствие (пречистват организма от токсините).

Целината е много полезна за зрението, а съдържащите се в нея хранителни вещества – за кожата и косата.

Хранителна стойност при 100гр.
Вода94.0мл.
Белтък0.9гр.
Въглехидрати2.0гр.
Мазнини0.1гр.
Калории13кал.
Витамини и минерали
витамини К,Е,А,В,С

framar.bg

коментари

коментари

You must be logged in to post a comment Login