В какво да превърнем изостаналите козунаци?

Козунаците отнемат много време и енергия за приготвянето им. След великденските празници обикновено остава доста голямо количество от тях.

Лошото обаче е, че козунаците не са особено траен продукт, най-вече когато са домашни. Случва се така, че те бързо изсъхват и се налага да ги изхвърлим.

Не бързайте да го правите! Можете да превърнете лесно и бързо старите козунаци в нов вкусен и атрактивен сладкиш! Ще ви представим няколко идеи.

Сладкиш с козунак и банан


Необходими продукти:

  • 500 г стар козунак
  • 1 и ½ чаша захар
  • 2-3 банана
  • 500 мл прясно мляко
  • 4 яйца
  • 1 ванилия
  • кокос или ядки

Нарежете козунака на филийки. Половината от захарта карамелизирайте като я загреете на дъното на тава за печене във фурна или на котлон.

Разбийте яйцата с останалата захар. Към тях добавете и млякото. Нарежете бананите на кръгчета. След като захарта се карамелизира, подредете бананите по дъното на тавата. След това подредете и филийките козунак.

Залейте със сместа от яйцата, захарта и млякото. Печете в умерено загрята фурна за около 30-40 минути или докато течната смес се абсорбира напълно.

Пържени козуначени филийки


Това е най-лесното предложение, стига човек просто да се сети.

Необходими продукти:

  • 500 г стар козунак
  • 5-6 яйца
  • 2-3 с. л. пудра захар
  • 1 с. л. брашно
  • 1 ванилия

Разбийте продуктите на гладка смес. Нарежете козунака на филийки. Потопете всяка филийка, за да се напои със сместа и пържете в сгорещено олио.

Сладкиш със сладко и козунак


Необходими продукти:

  • 500 г стар козунак
  • 1 чаша прясно мляко
  • 1 чаша кафява захар
  • 2 яйца
  • 1 буркан сладко по избор
  • 250 мл бита сметана
  • ½ чаша пудра захар

Разбийте сметаната с пудрата захар. Отделно разбийте кафявата захар с яйцата и млякото. Козунака нарежете на филийки. Подредете ги в тава за печене и залейте с течната смес. След това намажете обилно със сладкото.

Запечете за около 30 минути в умерено загрята фурна. Извадете от фурната. Оставете да се охлади. Накрая намажете отгоре със сметаната.

Източник: az-jenata

коментари

коментари

You must be logged in to post a comment Login