Вълшебните свойства на най-древното жито: Лимецът подмладява

3467-7499-4

Лимецът e една от най-старите храни на човечеството – прародител на пшеницата. В миналото е използван масово, но от началото на 20-и век постепенно е изместен от обикновената хлебна пшеница, тъй като тя позволява по-високи добиви. Той е единствената зърнена култура, която не е селектирана от човека. В резултат на провеждана с години селекция на сортовете съвременните пшеници се отглеждат лесно, дават големи добиви и са с модифицирани качествени показатели. За съжаление този процес е свързан и със загуба на част от полезните качества на храната. Ето защо лимецът е толкова ценен – хранителните свойства на неговите зърна са останали непроменени от векове.

Древното жито вирее на всякакви почви, дори и на изоставени. Добивите му са чувствително по-ниски спрямо другите пшеници. Най-голямото му преимущество е, че не боледува и не се налага при отглеждането му да се използват пестициди и хербициди. Лесносмилаема храна, която съдържа в голямо количество витамини от групата В. Богат на въглехидрати, белтъчини, мазнини, той е с висока хранителна стойност зърнена култура. 100 грама лимец осигуряват достатъчно протеини за един ден. Той съдържа два пъти повече ненаситени мазнини от пшеницата и благодарение на влакната си е много смилаем.

Лимецът е много богат на минерали – съдържа повече магнезий в сравнение с кафявия ориз и повече фосфор, отколкото соята. Неговите протеини съдържат 8 вида аминокиселини, включително и лизин, което рядко се среща в зърнени култури. Лизинът е необходима аминокиселина, която забавя стареенето на костите, спомага за добрата концентрация, оказва профилактично действие срещу вируси. Според последни проучвания лимецът е добра храна и при диабет. Съдържащите се в него разтворими въглехидрати – полизахариди, притежават способността да укрепват имунната система. Има антиоксидантни свойства, стимулира обмяната на веществата, засилва естествените съпротивителни сили на организма и съдейства за прочистването му от отровите, активизира бъбречната дейност, подобрява кръвообращението и храносмилането, има съдоразширяващо действие. Освен това  повишава общия тонус и работоспособност на организма.

Лимецът се съхранява много добре и може да стои в люспата много дълго време – 4-5 години. Когато се излющи обаче, е хубаво да се изконсумира до 6 месеца. След това изгубва вълшебните си свойства, аурата му отслабва.

=Салати и супи от семена=

Лимецът най-добре се консумира във вид на покълнали семена. Много е важно обаче каква вода се ползва за покълването. Добре е водата да е чиста, изворна. Ако се прави с вода от чешмата, или покълнва по-бавно, или част от лимецът изобщо не покълва – в нея има химия, която пречи. С брашното биха могли да се направят всевъзможни варианти на хляб – соден или с квас, сладки или солени мъфини, питки. Лимецът може да се използва и в салати, супи и гозби. Просто заменяте ориза с древното жито и получавате вкусно и здравословно ястие.

В купа с вода покълнва за три дни

Как да си направим здравословни кълнове от лимец? Няма нищо по-лесно от това. Вземаме пластмасова кутия с равно дъно. Поставяме в нея слой лимец с дебелина 1 см или по-малко. Колкото по-голяма е купата, толкова повече кълнове можем да получим с едно зареждане. Заливаме с вода, така че да го покрие с 5 см. Оставяме лимеца да се накисне за 3-4 часа. Отливаме всичката вода. Не оставяйте вода в съда! Затваряме с капака и поставяме на стайна температура. Промиваме с вода на всеки 12 часа. След всяка промивка отново отцеждаме добре. След 3 дни имаме здравословни и вкусни кълнове от лимец, които можем вече да използваме в рецепти или да консумираме самостоятелно.

Източник: Марица

коментари

коментари

You must be logged in to post a comment Login