Веган пудинг

 

puding-41

Съставки:
Основа:

10 – 15 фурми
1 чаша бадеми (или други сурови ядки, накиснати във вода)
1 с.л. ленено семе
1 с.л. какао

Пудинг:

800 мл бадемово мляко (или орехово, конопено, оризово, кокосово)
100 гр кокосови стърготини
2 с.л. агар – агар
3 с.л. кокосово масло
6 с.л. чиа
4 с.л. мед
1 с.л. ленено семе

Топинг:

50 гр годжи бери
1 с.л. мед

Начин на приготвяне:
Ядките се смилат и към тях се прибавят останалите съставки (фурми, ленено семе, кокос). Сместа трябва да е еднородна, леко лепкава и досатъчно гъста. При нужда може да увеличите фурмите, за да стане се сгъсти. Получената смес се изважда от кухненския робот и с помощта на прозрачно фолио се оформя като „тесто“ с дебелина около 1см. Изрязват се кръгове от съда, в който ще сложите пудинга, за да имат еднакъв диаметър (купичките за крем карамел за перфектни). Поставят се в хладилник.
Млякото, агар-агар и кокосовите стърготини се кипват и се оставят леко да изстинат. Добавят се семената чия, кокосовото масло, лененото семе и медът. Разбърква се добре, разпределя се в купичките (пълнят се догоре, за да имат същия диаметър с изрязаните кръгове за основата) и се поставят в хладилник за минимум 1 час.
Годжи бери се накисва във вода за около 10 минути. Добавя се лъжица мед и се пасира до получаване на хомогенна смес.
Когато прецените, че пудингът се е стегнал, поставяте основата в чиния, а върху нея обръщате пудинга. Залива се със соса от годжи бери и може да се поръси с ленено, маково или друг вид семе и да се декорира по собствено желание.
Десертът е изцяло веган и съдържа няколко супер храни, които доставят много полезни вещества на огранизма.

Чия – > до два пъти повече протеин от повечето зърнени култури; до пет пъти повече калций от млякото; до два пъти повече калий от бананите; големи количества омега-3-мастни киселини;

Ленено семе – > омега-3 есенциални мастни киселини; една супена лъжица ленено семе съдържа около 1.8 грама растителни омега-3 мастни киселини; лигнани, които са известни както растителен естроген и имат антиоксидантни качества; фибри;

Кокосово масло – > подобрява храносмилането и усвояването на мастно-разтворимите витамини (А, D, Е, К и бета каротин) и аминокиселини; подсилва имунната система – бори естествено с вируси, бактерии и бързо развиващи се гъбички; подобрява използването на захарта в кръвта и намалява симптомите на хипогликемия; подобрява усвояването на калций и магнезий; помага на тялото да използва по-пълноценно есенциалните мастни киселини (омега-3, омега-6, омега-9).

Бадемово мляко – > съдържа витамин Е; мощен антиоксидант; витамин D, калций, магнезий, селен; бадемите укрепват нервите и мускулите, действат благоприятно на нервната система, антисептик за червата, снабдява тялото с минерали (калций, калий, цинк, желязо), ускорява храносмилането; отличен източник на фибри; няма холестерол и наситени мазнини, каквито има в кравето мляко; не съдържа лактоза и казеин.

Агар – агар -> за разлика от желатина, агар-агарът спокойно може да бъде използван от вегетарианци и вегани защото се извлича от водарасли. Спомага намаляването на холестерола; няма калории; пречиства организма; в състават му влизат близо 80% фибри; помага храносмилането като предпазва чревния мукус и влияе положително на констипацията, тьй като е лаксативен агент.

Това е една красива, вкусна и здравословна рецепта за пудинг от Анелия Калчева – Здравей

коментари

коментари

You must be logged in to post a comment Login