Вегетарианството е вeче по-малко оспорвано

От край време в научните среди се водят разгорещени спорове относно ползите от вегетарианска и невегетарианска диета и коя от тях е по-здравословна. Скорошни данни от проучвания поне отчасти изглежда накланят везните в полза на храненето с растителни продукти.

Невегетарианският начин на хранене включва освен всичко друго риба и месо, докато вегетарианската диета се състои от растителни и млечни храни. За разлика от тях веганите (т.нар. строги вегетарианци) се хранят само с растителни продукти и избягват всякаква храна с животински произход, включително мляко и млечни продукти.

Скорошни проучвания показват, че вегетарианската диета е полезна за хората, а и за околната среда. Също така бяха атакувани твърденията, че вегетарианците по правило приемат по-бедна на хранителни вещества храна.

Състав на вегетарианската диета

Тя се състои основно от:
– пълнозърнести храни,
– свежи плодове и зеленчуци,
– млечни продукти и яйца – в ниски или умерени количества.

Въпреки широко разпространеното убеждение, че вегетарианската диета е бедна на есенциални хранителни вещества, се оказва, че този начин на хранене всъщност съдържа всички необходими макро- и микронутриенти – въглехидрати, белтъчини, мазнини, витамини и минерали.

Заключенията на все повече диетолози съвпадат с твърдението, че вегетарианските диети предлагат голям брой хранителни ползи, включващи понижаването на наситените храни и холестерола в диетата, както и прием на по-високи нива на въглехидрати, фибри, магнезий, калий, фолати и антиоксиданти.

– Антиоксидантите като витамин C и Е и фитохимикалите са най-добре представени в плодовете и зеленчуците с ярки цветове.

– Пълнозърнестите храни и бобовите растения са добри източници на качествени белтъчни.

– Необходимите на тялото минерали като желязо и цинк се откриват в ядките, бобовите растения, зърнените храни и семената.

– Калций се съдържа не само в млечните продукти, но и в соевото мляко и в зеленолистните зеленчуци.

– Омега-3 мастните киселини са добре представени в лененото семе и лененото масло.

Ползи от вегетарианската диета

Разтворимите фибри и антиоксидантите, на които тази диета е богата, понижават нивата на холестерол в кръвта и намаляват риска от високо кръвно налягане, диабет и затлъстяване.

Витамините и минералите в състава на плодовете и зеленчуците стимулират функцията на имунната система и намаляват риска от развитието на различни заболявания. Доказано е, че витамин C и бета-каротинът в листните зеленчуци увеличават резистентността на организма към сезонни инфекции, включително настинка и грип.

Антиоксидантите неутрализират вредния ефект на свободните радикали, които увреждат функцията на клетките и причиняват редица сериозни болести като рак и остеопороза. Според авторитетно проучване, хората, в чиято диета присъства много месо, са с 54% по-висок риск за развитие на рак на простатата и с 88% повишен риск за рак на дебелото черво.

Именно базирайки се на най-новите данни, все повече диетолози твърдят, че вегетарианската диета е подходяща за всички възрасти, включително за жените по време на бременност, кърмене./dieti.info

коментари

коментари

You must be logged in to post a comment Login