Видове шоколад

fancy-chocolate-truffles

Шоколадът се продава на блокчета, като шоко – подобно на какао на прах, но със захар, или под формата на шоколадови стърготини. Много важно условие при готвене и печене на изделия с шоколад е да се избере най-подходящият за тази цел според рецептата.
Какаото на прах се използва предимно при печени изделия – кексове, сладки и бисквити. Използва се и като гореща напитка със захар. Шоколадовата напитка наподобява какаото, но съдържа не само захар, а и кондензирано мляко. Приготвя се с горещи мляко или вода.
Твърдият шоколад се продава в различна форма – на блокчета, зайчета, звезди, шоколадови яйца и др., и с различен вкус. Той съдържа повече какаово масло. Може да бъде ароматизиран с ванилия или канела, както и да му бъдат прибавени различни ядки и сухи плодове в различни пропорции.

ChocolateA
Тъмният шоколад съдържа от 30 до 75% какаово масло, използва се и за готвене. Млечният, както показва и името му, е приготвен с кондензирано мляко или сметана и с повече захар. Белият шоколад съдържа само какаово масло без смляната твърда част от какаовите зърна. Вкусът му е различен, тъй като какаото на прах е горчиво. Може да се използва и за готвене. Традиционният шоколад за готвене е на блокчета или на стърготини. Блокчетата се стопяват, а стърготините се пръскат направо в сместа.

Dark-Chocolate-Wallpapers-HD
Обикновено за украса се продава шоколад под формата на различни фигурки – листа, цветя и др., но може да се използва и настърган шоколад. За да се получат тънки ивици, шоколадът може да се настърже с картофобелачка, и то при стайна температура. Ако е охладен, ивиците се счупват.
Важно! Шоколадът никога не се стопява направо на огъня, а винаги на водна баня. Натрошава се на малки парчета и се слага в огнеупорен съд над гореща, но не вряща вода, и то така, че съдът с шоколада да не се допира до водата. Щом като започне да се топи, се бърка внимателни и ако е необходимо, се оставя на огъня малко по-дълго време. В никакъв случай в него не бива да попадат капки вода или пара.

Chocolate
Шоколадът може да бъде стопен и в микровълнова фурна. Натрошава се на парчета и се слага в подходящ за фурната съд. Времето варира според вида и количеството на шоколада. Обикновено 125 г шоколад (тъмен) се стопява за 2 мин на позиция „силно“, а бял или млечен шоколад – за 2–3 мин на „средно“. Бърка се и се оставя за няколко мин, след което отново се бърка. Връща се във фурната за около 30 сек, ако е необходимо.

chocolate curls

chocolate curls

Шоколадът може да бъде приготвен и вкъщи условия, като домашно приготвен фондан, ядки или озахарени сухи плодове се потопят в разтопен шоколад. В този случай най-подходящ е обикновеният натурален или млечен шоколад. След като се разтопи, шоколадът може да се излее и във формички. Продават се и специални форми като великденски, яйца, зайци, сърца и др.
Шоколадът е идеален за украса. Сладките могат да се потопят в разтопен на водна баня шоколад или върху тях може да се шприцова украса с разтопен шоколад. Може да се нанесе и разноцветна глазура от бял и кафяв шоколад.

chocolate flow

chocolate flow

Оцветяването на шоколада трябва да бъде еднородно, а повърхността – гладка и блестяща. Съхранява се най-добре в сухи прохладни помещения. Белият налеп по шоколада се получава като реакция на по-висока температура – след като се е разтопил и отново се е втвърдил при охлаждане. Финият млечен шоколад може да се съхранява по-дълго от шоколада с плънка – сухи плодове, стафиди, ядки./Шоколадова кухня, Надя Пери

коментари

коментари

You must be logged in to post a comment Login