Вкуси 2019

bruschetta-italy-halloween-food_1600

Снимка: http://www.sofialive.bg/

Фестивал на вкусовете от Италия или какъв ще е вкусът на 2019 година, когато един български и един италиански град бъдат избрани за културни столици на Европа.
food_pizza_italian_pizza_012875__1024
На 16 юни, от 18.00 часа, .се откри кулинарното събитие „Вкуси 2019”, което ще продължи цялата седмица до 30 юни и е част от Италианския фестивал в България. Основният фокус на инициативата е представянето на италианските градове кандидати за културна столица на Европа 2019 г. – Перуджа, Каляри, Сиена, Равена, Лече, Матера чрез тяхната традицонна кухня.

На специалното събитие в ресторант „Панорама” на хотел Кемпински, в компанията на шеф Жоро Иванов, ще бъде можем да се насладим на кухнята на Перужда, а специални гости ще бъдат организаторите на „Вкуси 2019” – Италианската търговска камара и Посланикът на Италия в България, заедно с кмета на София Йорданка Фандъкова и Светлана Ломева, директор на Асоциация за развитие на София.
Място за провеждане на инициативата ще бъдат италианските ресторанти в София, носители на приза „Италианско гостоприемство – Италианските ресторанти по света”. Там всяка от шестте вечери ще бъде посветена на отделен град и подготвеното меню ще бъде на разположение на клиентите през следващите 5 вечери.

Кухнята на Сиена ще вкусим във вторник, 17 юни, в ресторант La Capannina. Сряда е денят на Равена в Cinecittà Osteria Italiana. Четвъртък в Osteria di Rado ще бъде домакин на Каляри, а в петък Матера ще бъде презентирана в „La Bottega Centro”. В събота Лече ще гостува на „Leo’s Trattoria Pizzeria”. На 18 и 19 юни Лоредана де Лука, директор на кандидатурата на Перуджа-Асизи 2019 ще посети София и ресторант „Панорама”. Перужда-Асизи 2019 са осигурили информационни материали за опознаване на културата и традиционната кухня на региона.

Цел на „Вкуси 2019” е да ни запознае с културата през характерната кухня на Каляри, Лече, Матера, Перуджа, Равена и Сиена и да представи тяхната подготовка за културна столица.

„Вкуси 2019” включва и интерактивна карта на ресторантите, които ще са домакини на всеки италиански град: https://mapsengine.google.com/map/viewer?hl=en&authuser=0&mid=znKU7QfiNj…

За всички почитатели на италианската кухня и посетили най-малко три ресторанта е подготвена и томбола с награди. Победителите ще бъдат обявени на 24 юни.

коментари

коментари

You must be logged in to post a comment Login