Яйцата

egg

Яйцата са полезни за всеки, който иска да се храни здравословно.

Усвояват се лесно от организма и са много необходими за изграждане и обновяване на неговите клетки. Белтъкът съдържа незаменими аминокиселини, които са в оптимално равновесие. Поради високата си биологична стойност, яйчният белтък е признат за еталон и с него се сравняват протеините от друг произход.

Белтъкът на яйцето се състои се от около 85-90% вода, 10-12% белтъчни и под 1% въглехидрати, мазнини и минерални вещества. Мазнините, съдържащи се в белтъка, основно са полиненаситени и поради това безвредни.

Изчислено е, че две средно големи яйца осигуряват на организма толкова незаменими аминокиселини, колкото 80-100 г месо.

Съхранение

  • За предпочитане е яйцата да се консумират до петия ден след снасянето им.
  • Задължително е да се съхраняват в хладилник. Така се забавят процесите на стареене, водещи до промяна във вкуса, втечняване на белтъка, поява на несмилаеми серни и други съединения, които дразнят стомаха и черния дроб. Също се намалява рискът от евентуално развитие на микроби вътре в яйцето.

Употреба

  • Преди консумация яйцата трябва да се измиват с хладка вода и да се варят минимум 10 минути. Топлинната обработка не бива да се удължава много, защото белтъкът става трудносмилаем.
  • Пържените яйца са трудносмилаеми поради мазнината, с която се пържат, а и не са диетични.

Хранителна информация

  • Яйцата съдържат най-съвършените белтъчни съставки  в сравнение с останалите храни.
  • Витамини от В групата, витамин E и витамин A, микроелементи – калций, мед, манган, желязо, йод, селен. Цялото съдържание на витамините A, D и E е концентрирано в жълтъка.

В 1 средно голямо яйце (44 грама) се съдържат:

 Източник: www.nutritiondata.com
% от необходимата дневна стойност
Калории63
Калории от мазнини39
Мазнини4 гр7%
 В т.ч. наситени мазнини1 гр7%
Холестерол186 мг62%
Натрий62 мг3%
Въглехидрати0 гр0%
В т.ч. растителни влакна0 гр0%
Захар0 гр
Протеини6 гр
Витамин А4%
Витамин С0%
Калций2%
Желязо4%

Източник:zdravoslovno.com

коментари

коментари

You must be logged in to post a comment Login