За какво е полезна мащерката

Изглеждаща деликатно подправка с наситен аромат, мащерката е прекрасно допълнение към боб, яйца, месни и зеленчукови ястия. Изсушената мащерка е достъпна целогодишно в магазините и гарантира уникален аромат, който има приложение в кулинарията и ароматерапията.

Мащерката е подправка с широк спектър от приложения и ползи за човек. Заедно с около шестдесетте си разновидности, включващи френска мащерка, лимонова мащерка, портокалова мащерка и сребриста мащерка, е сигурно, че тази подправка ще добави благоухание в живота ни.

По своята същност мащерката (Thymus) е род от около 350 вида ароматни многогодишни тревисти растения и малки храсти.

Тяхната височина достига до 40 см и се срещат диворастящи в Европа, Северна Америка и Азия. Листата на мащерка са накъдрени, с елипсовидна форма и много малки по размер. Горният лист е зелено-сивкав на върха си, а долната му част е бяла на цвят. Имат тънки стебла, а цветовете могат да са лилави, бели, розовикави и представляват гъсти терминални съцветия с неравни чашки с триделна горна устна и цепната долна устна./gotvach.bg, edna.bg

коментари

коментари

You must be logged in to post a comment Login