За какво е полезно лененото семе

Въпреки че лененото семе съдържа доста разнообразно количество на полезни съставки, то дължи популярността си на 3 основни компонента:

–         Фибри – Съдействат за поддържане редовността на червата и чревната дейност. Притежават  чудесно “почистващо” червата свойство от токсини и слузещи вещества. Ленените фибри са чудесна храна и за добрите бактерии, които поддържат чревната флора, а и оттам здравето на стомашно-чревния тракт и целия организъм. Лененото семе притежава  разтворими и неразтворими фибри.

–         Протеини – Във всеки 100 гр ленено семе се съдържато около 20 г протеини. Протеините от ленено семе се усвояват лесно от организма и съдържат всички незаменими аминокиселини, от които тялото се нуждае.

–         Лигнани – Лигнаните са фитоестрогени, съдържащи се във висококачествени хранителни влакна, като например зърнени храни, ядки, плодове и зеленчуци. Лигнаните имат анти-бактериални и анти-ракови свойства. Съдържат растителен естроген и имат антиоксидантни свойства. Учените смятат, че комбинацията от лигнани и естроген в обмяната на веществата, и хормоналния баланс, в допълнение към антиоксидантните свойтства на лененото семе и съдържанието на фибри, може да обясни защо народи, при които приемът на храни богати на лигнани е по-традиционен, имат по нисък процент на боледуване от рак. Установено е, че семената от ленено семе са най-богатият източник на растителни лигнани, като съдържанието им е 100 пъти по голямо от това на следващата храна богата на тях – овесените трици.

Съвети при потребление на ленено семе:

–         Препоръчителната дневна доза от Flax Canada Council e 1-2 супени лъжици ленено семе.

–         Приемайте лененото семе счукано/смелено. Когато се приеме на цели семенца, то те пременават през чревния тракт без да бъдат абсорбирани и извлечени всички ползи от тях. Най-лесно е да се смели в кафемелачка, (поради липса на такава аз лично ползвам пасатор – важно е в този случай съдът за пасиране да е достатъчно висок и отгоре да е покрит с пластмасово фолио например за да не се разхвърчат зрънцата извън съда).

–         Проверявайте продуктите съдържащи ленено семе. Често се добавя ленено семе в различни зърнени закуски и мюсли. Проверявайте опаковките преди да ги закупите, за да се уверите че лененото семе не е на цели семенца а е предварително смелено, тъй като в противен случай присъствието му в мюслито не ви носи особенна полза. Моят съвет е да не търсите специално мюсли с ленено семе, а да си го купувате отделно и добавяте смляно в последствие към мюслито (поради това, че не се абсорбира от организма, когато не е смелено, и започва да губи от качествата си седмица след като е смелено)

–         Лененото семе се запазва по дълго годно, когато е на цели семенца,  а не смелено. Външната обвивка на семенцето запазва мастните киселини вътре добре защитени. Ако лененото семе е с добро качество, при съхранение на тъмно, сухо и хладно място може да е в добра годност в продължение на една година. Аз практикувам като от един по-голям пакет ленено семе, смилам на малки дози достатъчни за 1 седмична консумация  и го държа в бурканче за подправки.  Когато присъства на масата като подправка, се присещам да го добавям към ястия в последния момент, на принципа на шарената сол например .  Друго предимство на смилането на малки дози е, че имам винаги цели семенца под ръка за покълване на поници, които да добавям в салати. Ако всичко е смляно предварително, трябва отделен пакет за покълване.

–         Лененото олио е всъщност студенопресовано масло от лененото семе. За съхранение на лененото масло са необходими специални опаковки, които да го защитават, тъй като е чувствително на светлина, топлина и кислород.

–         След отваряне на бутилка с ленено масло е добре да се съхранява в хладилник, защото бързо гранясва.

–         Лененото масло има леко рибен вкус, с който не винаги лесно се свиква. Отначало го използвах вместо зехтин в салатите, но поне за мен вкусът на салатата вече не е толкова апетитен. Аз лично предпочитам консумацията на лен под формата на смлени семенца или поници. Всеки може да прецени как да го въведе във хранителният си режим.

–         Не използвайте ленено масло за пържене или под каквато и да е термална обработка, тъй като не е устойчиво на високи температури и се губят полезните му свойства (за такива цели е хубаво да се използват масла устойчиви на високи температури, като кокосовото например).

–         Много хора прибягват до директна консумация на хранителни добавки “Омега-3 и Омега-6” от аптеките, което също е вариант – но не най-добрият. Обърнете внимание, че на всички хранителни добавки има забележка –не са заместител на здравословното хранене,  т.е не трябва да се подценява приемът на ненаситени мастни киселини непосредствено чрез храната, а не чрез капсули и хапчета.

–         Ленено семе продават в аптеките и здравословните магазини и щандове на доста достъпни цени

–         Ленено масло има също в здравословните магазини, аз си го купувам от здравословния щанд в пикадили, вероятно го има и в други по-големи супермаркети./poleznata.kutiika.net

коментари

коментари

You must be logged in to post a comment Login