За какво може да се ползва оцета от киселите краставички?

Някои от нас обичат да си изпиват киселата марината от бурканчето с кисели краставички, например. Но други не са чак такива директни почитатели на овкусения оцет, казано направо. За тях имаме някои интересни идеи за употреба на останалата марината (в случай, че не искате да я изхвърляте).

Заместител на оцета

Близко беше на до ума, нали. Слагайте на всички места, където ползвате класическия оцет. Особено добре се получава, когато го ползваме за част от салатени дресинги

Мариновате наново

Можете да сложите нарязани зеленчуци, които са ви останали от някоя салата, в маринатата и да ги „забравите“ за няколко дни. Воаля! Или пък можем да накиснем стъргани моркови, които да са основа на салата; да нарежем тънки шайби лук и да ги сложим в хот-дога или други сандвичи.

Овкусяване на пържени картофи

В Англия чипса се поръсва, освен със сол, и с оцет. Може и да ви прозвуча твърде екстравагантно, но много хора ги харесват. А маринатата от туршиите е чудесна за тази цел.

Обработка на месо

Оцетът прави месото много по-крехко. Смесете любими подправки в маринатата, може да се сложат и горчица, чесън, лют сос… Сложете месото и го оставете да се маринова за няколко часа.

Овкусяване на коктейли и алкохол

Опитвали ли сте бира с оцет – достатъчно са само няколко капки, гарнирайте и чашата за бира с парче кисела краставичка. Сложете една лъжичка марината в Блъди Мерито, става още по-вкусно.

Сега вече се убедихте, че мястото на оцета от консервата с кисели краставички не е в кофата или излят в мивката, може да му намерим далеч по-полезни употреби./kulinar.bg,Thinkstock/Guliver

коментари

коментари

You must be logged in to post a comment Login